Pe colinele din Transilvania, atat de dragi printului Charles, o fundatie dezvolta o vasta retea de piste de biciclete, convinsa de binefacerile cicloturismului pentru dezvoltarea economiei rurale si conservarea ecosistemelor.
„Turistii care parcurg regiunea cu bicicleta practica un turism responsabil care sustine economia locala: sunt atenti la natura, le place sa locuiasca la gazda si sa cumpere miere, gemuri si branza produse in zona”, a declarat directorul Fundatiei Adept, Cristi Gherghiceanu, pentru agentia AFP.
In aceasta regiune, care traieste in continuare gratie unei agriculturi traditionale si putin mecanizata, veniturile suplimentare aduse de turism sunt esentiale.
Fundatia Adept a decis astfel sa amenajeze 103 kilometri de piste de bicicleta pe drumurile de tara ce leaga satele construite de saxoni, in Evul Mediu, precum si bisericile lor fortificate, dintre care multe sunt incluse de UNESCO in patrimoniul mondial.
De-a lungul traseului, turistii primesc informatii despre flora, fauna, patrimoniu, traditiile rurale si producatorii traditionali. Biciclistii se intalnesc si cu vaci care revin in sat, seara, sau cu carute trase de cai.
Primii opt kilometri leaga satele Mesendorf si Crit, fiind finalizati in anul 2011, cu ajutorul fondurilor norvegiene. De aici, alti 14 kilometri vor fi finalizati, pana la sfarsitul anului 2013, urmand sa ajunga in satul Viscri, unde printul Charles are o proprietate.
De asemenea, circuitul de cicloturism din Transilvania va avea propria aplicatie pentru smartphone.
Pentru amenajarea acestor piste, Adept a beneficiat de 230.000 de euro, fonduri din partea Elvetiei, dar si de finantare din partea asociatiei europene pentru conservare zonelor naturale si Fundatiei Orange.
Un studiu al Parlamentului European, publicat in anul 2012, estimeaza la 44 de miliarde de euro beneficiile economice ale cicloturismului din Europa. In plus, Federatia ciclista europeana a dezvoltat EuroVelo, o retea de 14 „ciclorute” care traverseaza continentul, pentru a raspunde cererii tot mai mari.