Ciment „verde” din emisii de dioxid de carbon

0
575

O companie americana a gasit o modalitate de a fabrica ciment din dioxidul de carbon captat de la termocentrale, informeaza „The New York Times”. Daca tehnologia expertilor de la Calera va putea fi folosita la scara larga, americanii ar putea transforma dioxidul de carbon intr-o mina de aur.ciment verde

Fondatorul si directorul executiv al companiei Calera, Brent Constantz, sustine ca prin folosirea carbonului in fabricarea unui material de constructie, reducerea emisiilor va deveni atractiva chiar si in tarile in care nu exista taxe pe noxe. „Companiile vor alege aceasta tehnologie doar pentru ca e profitabila”, crede Constantz. Directorul companiei a refuzat sa explice cu lux de amanunte cum a reusit sa fabrice ciment din emisiile de carbon.

Totusi, el dezvaluie ca procesul consta in amestecarea dioxidului de carbon cu apa de mare, care contine calciu, magneziu si oxigen. De aici, rezulta carbonat de calciu si carbonat de magneziu, substante folosite in fabricarea cimentului si agregatilor. Desi americanii de la Calera au pus in functiune un proiect-pilot de fabricare a cimentului din emisii de carbon, ei nu au precizat daca procesul pe care-l folosesc le permite sa fabrice ciment „verde” la scara larga.

Gigantii investesc in noua tehnologie

„Cu ajutorul acestei tehnologii, carbunele va fi mai inofensiv pentru mediu decat soarele sau vantul”, promite miliardarul din Silicon Valley, Vinod Khosla. Societatea sa comerciala, Khosla Ventures, a investit circa 50 de milioane de dolari in compania Calera. Totodata, Calera va mai primi 15 milioane de dolari si de la Peabody Energy, cea mai mare companie de prelucrare a carbunelui din lume.

Climatologi si experti din industria constructiilor din America s-au aratat sceptici vizavi de posibilitatea de a produce cantitati mari de ciment durabil si „benign” pentru mediu. „Oamenii au cautat de 15 ani cum sa faca asta”, a explicat Ken Caldeira, expert in circuitul carbonului in natura, de la Institutul Carnegie al Universitatii americane Stanford. „Ma indoiesc ca cei de la Calera vor veni cu o tehnologie profitabila si accesibila”, a adaugat el pentru „The New York Times”.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.