Cine trebuie sa colecteze deseurile electrice si cum?

Acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice în Crasna, Bâlteni şi Novaci, judetul Gorj
Cine trebuie sa colecteze deseurile electrice si cum?
Cine trebuie sa colecteze deseurile electrice si cum?

Legislatia europeana transpunsa la nivel national ne impune sa colectam deseurile electrice si electronice (DEEE) – cel putin 4 kg anual pe cap de locuitor. Insa obligativitatea colectarii o au nu doar cetatenii, ci si autoritatile locale, precum si persoanele juridice, firmele sau institutiile.

Legislatia obliga fiecare primarie sa amenajeze un centru de colectare a DEEE in fiecare localitate. Mai mult decat atat, in orasele mari, in municipii, trebuie sa existe un centru de colectare la fiecare 50.000 de locuitori, iar responsabilitatea acestui demers revine autoritatilor publice locale.

La randul lor, cetatenii au obligatia de a colecta selectiv deseurile electrice la aceste centre de colectare sau puncte special amenajate. Legea cadru a deseurilor nr. 211/2011, stabileste ca penalitate pentru abandonarea deseurlor electrice de catre persoane fizice o amenda ce poate ajunge si la 2.000 lei! Practic, eliminarea deseurilor in locuri neamenajate special pentru colectare selectiva este strict interzisa. Legislatia specifica deseurilor electrice mentioneaza ca „se interzice eliminarea prin depozitare finala a DEEE”, astfel ca prioritara este colectarea selectiva in vederea reciclarii.

Aceeasi legislatie a deseurilor electrice obliga persoanele juridice sa aiba un sistem coerent de management al deseurilor electrice, atat prin colectare selectiva, cat si prin predarea lor spre reciclare catre operatori autorizati.

Persoanele juridice, firmele si institutiile trebuie sa aiba siguranta reciclarii intocmai a acestor deseuri, astfel incat sa poata dovedi prin documente justificative ca deseurile electrice au fost scoase corect din gestiune si trimise la reciclare. Persoanele juridice care nu se supun obligatiilor legale cu referire la gestionarea responsabila a deseurilor risca o sanctiune contraventionala ce poate ajunge la 40.000 lei.

Cum colectam deseurile electrice?

Colectarea deseurilor electrice nu este un proces complicat pentru nimeni, nici pentru cetateni, nici pentru persoanele juridice. Asociatia RoRec raspunde nevoilor acestora, asigurand un serviciu de preluare gratuita a deseurilor electrice de mari dimensiuni, grele sau voluminoase, direct de la domiciliu sau sediu de firma ori institutie.

Tot ce trebuie sa faceti este sa sunati gratuit la TelVerde 0800 444 800, numar apelabil gratuit din orice retea de telefonie fixa sau mobila, disponibil zilnic intre orele 9.00-17.00. Sunati, faceti o comanda de preluare a deseurilor, iar o echipa a Asociatiei RoRec va veni in cel mai scurt timp posibil si va prelua gratuit deseurile, asigurand inclusiv serviciul de manipulare, cat si pe cel de transport catre punctele de colectare specializate. Persoanelor juridice li se ofera documentele necesare de casare.

Pentru deseurile electrice de mici dimensiuni, becuri sau baterii, pe www.rorec.ro gasiti harta care va indica exact unde se gasesc punctele de colectare din apropierea dvs. unde puteti duce aceste obiecte. Punctele de colectare si orice alte informatii si indrumari legate de colectarea deseurilor electrice le primiti si apeland gratuit TelVerde 0800 444 800.

De asemenea, Asociatia RoRec, in parteneriat cu autoritatile locale, a infiintat pana in prezent 27 de centre de colectare proprii in 17 judete ale tarii. Pe harta de pe site-ul Asociatiei RoRec gasiti inclusiv aceste centre, marcate corespunzator, unde puteti depune deseuri electrice.

Urmariti serialul ziare.com pentru a afla cate si ce deseuri electrice ar putea sa colecteze un roman intr-un an pentru a respecta cota de colectare de 4 kg DEEE pe cap de locuitor impusa Romaniei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *