Ciocolata, pe cale de disparitie?

Cercetătorii ne aduc o veste tristă: se pare că peste 20 de ani ciocolata va deveni un aliment mai rar şi mai costisitor decât caviarul.
Cercetatorii ne aduc o veste trista: se pare ca peste 20 de ani ciocolata va deveni un aliment mai rar si mai costisitor decat caviarul.
Cercetatorii ne aduc o veste trista: se pare ca peste 20 de ani ciocolata va deveni un aliment mai rar si mai costisitor decat caviarul.

Discrepanta dintre cerere si oferta, care a dus, in ultimii 6 ani, la dublarea pretului la cacao, s-ar putea adanci in viitor, pe masura ce fermierii isi abandoneaza culturile de arbori de cacao. Cultivatorii africani din Ghana si Coasta de Fildes, de exemplu, castiga foarte putin de pe urma acestei indeletniciri si, ca atare, au inceput sa se orienteze spre alte surse de venit.
In plus, metodele lor de cultivare au epuizat solul pe mari suprafete, astfel incat recoltele sunt tot mai mici. Plantatii de arbori de cacao exista si in America de Sud, Asia si Insulele Caraibe, dar cantitatile de materie prima obtinute de aici nu sunt suficiente pentru a satisface cererea pe plan mondial, in conditiile in care consumul de ciocolata sporeste mereu.
Pe baza acestor date, specialistii prevad ca, in doua decenii, ciocolata va deveni un rasfat foarte costisitor.
Singura salvare ar constitui-o adoptarea, inca de pe acum, a unor masuri corective, pe scara larga, atat in plan agricol – culturi gestionate in spiritul dezvoltarii durabile – cat si economic – pe baza regulilor comertului echitabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *