Ciocolata, pe cale de disparitie?

Cercetatorii ne aduc o veste trista: se pare ca peste 20 de ani ciocolata va deveni un aliment mai rar si mai costisitor decat caviarul.
Cercetatorii ne aduc o veste trista: se pare ca peste 20 de ani ciocolata va deveni un aliment mai rar si mai costisitor decat caviarul.

Discrepanta dintre cerere si oferta, care a dus, in ultimii 6 ani, la dublarea pretului la cacao, s-ar putea adanci in viitor, pe masura ce fermierii isi abandoneaza culturile de arbori de cacao. Cultivatorii africani din Ghana si Coasta de Fildes, de exemplu, castiga foarte putin de pe urma acestei indeletniciri si, ca atare, au inceput sa se orienteze spre alte surse de venit.
In plus, metodele lor de cultivare au epuizat solul pe mari suprafete, astfel incat recoltele sunt tot mai mici. Plantatii de arbori de cacao exista si in America de Sud, Asia si Insulele Caraibe, dar cantitatile de materie prima obtinute de aici nu sunt suficiente pentru a satisface cererea pe plan mondial, in conditiile in care consumul de ciocolata sporeste mereu.
Pe baza acestor date, specialistii prevad ca, in doua decenii, ciocolata va deveni un rasfat foarte costisitor.
Singura salvare ar constitui-o adoptarea, inca de pe acum, a unor masuri corective, pe scara larga, atat in plan agricol – culturi gestionate in spiritul dezvoltarii durabile – cat si economic – pe baza regulilor comertului echitabil.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente