Casa Verde si pentru administratie

0
283
Romania va aloca 15 milioane euro Republicii Moldova pentru a implementa un proiect tip Casa Verde
Romania va aloca 15 milioane euro Republicii Moldova pentru a implementa un proiect tip Casa Verde

Casa Verde si pentru administratie
Casa Verde si pentru administratie

ARAD. Programul Casa Verde, de inlocuire a vechilor sisteme de incalzire, va fi accesibil si administratiilor locale.

Veste buna pentru administratiile locale care vor sa isi inlocuiasca vechile sisteme de incalzire cu unele non-poluanteMinisterul Mediului a pregatit programul Casa Verde si pentru unitatile administrativ-teritoriale, pentru institutiile publice si pentru unitatile de cult.

„In cadrul Programului se pot realiza proiecte privind inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala, energie eoliana, energie hidro, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogaz, sau orice alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului”, a tinut sa precizeze Dana Danoiu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Arad (APM).

Finantare importanta

Daca pentru persoanele fizice care s-au inscris in acest program, finantarea maxima nerambursabila primita de la stat era de aproximativ 8.000 de lei, in cadrul noului program nu exista o limita de finantare. Suma maxima primita de la Fondul de Mediu pentru inlocuirea vechilor sisteme de incalzire este de maximum 90 la suta din suma totala a investitiei, ceea ce poate duce la finantari nerambursabile de zeci de mii de lei. Deocamdata nu s-a hotarat data la care va demara proiectul, dar acesta a intrat in linie dreapta, tinand cont ca ordinul ministerului a fost deja publicat in Monitorul Oficial din 3 noiembrie.

Bani mai multi la persoane fizice

In alta ordine de idei, fondurile alocate Aradului in programul Casa Verde care se refera exclusiv persoanelor fizice au fost suplimentate de catre Fondul de Mediu. „Judetul nostru a cheltuit toata suma primita initial pentru Casa Verde. Fondul de Mediu a adunat banii de la judetele in care acestia nu au fost cheltuiti si i-au distribuit catre judetele care nu mai aveau fonduri. Aradul a primit suplimentar 434.991 de lei. Acesti bani ajung pentru finantarea dosarelor pe care le mai aveam, dar si pentru inca 30-40 de dosare noi. Persoanele care doresc sa isi inlocuiasca vechile sisteme de incalzire cu unele noi sunt asteptate in continuare sa depuna dosare la APM”, a declarat Dana Danoiu.

JA-A.G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.