Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Csaba Borboly, sustine, intr-un comunicat transmis marti, ca decizia ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, de a acorda bani primariilor care nu au inchis depozitele de gunoi neconforme pentru a-si indeplini angajamentele stimuleaza nerespectarea legii.
„O astfel de initiativa nu face decat sa faca apel la nerespectarea legii, apel adus la politica de stat, atata timp cat provine de la un ministru al Guvernului Romaniei. Consideram aceasta masura ca o defavorizare fara precedent a administratiilor locale care, utilizand fonduri proprii, in spiritul respectarii prevederilor legale, s-au conformat si au reusit sa inchida toate depozitele neconforme”, a mai precizat seful CJ Harghita.
Borboly a subliniat ca administratiile locale din Harghita au inchis totalitate rampele de deseuri neconforme, cu termen de inchidere in 2009.
„Prin interventia Ministerului Mediului, in sensul alocarii de fonduri celor care nu au respectat prevederile legale, se induce o stare de neincredere in distributia corecta a sumelor colectate la Fondul pentru Mediu, modificand chiar legislatia pentru a favoriza chiar pe cei care o iau in deradere”, a mai spus oficialul.
Comunicatul Consiliului Judetean Harghita vine ca reactie la o declaratie de saptamana trecuta a ministrului mediului, care afirma ca localitatile care nu si-au inchis depozitele de gunoi neconforme nici acum, la mai mult de doua luni de la expirare termenului-limita, vor primi bani de la Fondul de Mediu pentru a se supune acestei obligatii.
Nemirschi a explicat ca a adus modificari Legii Fondului de Mediu pentru a putea sprijini financiar primariile in scopul accelerarii operatiunilor de inchidere a gropilor de gunoi.
„In pachetul de legi de asumare a raspunderii, pachetul anticriza, am propus o modificare a Legii Fondului de Mediu astfel incat, imediat ce legea va fi publicata in Monitorul Oficial, sa pot da un ordin de ministru pentru o aplicatie care inseamna alocarea de fonduri de la Ministerul Mediului, de la Fondul de Mediu, pentru administratile locale care au dificultati financiare pentru actiunea de sistare si inchidere de gropi. Sper ca asta sa dea un impuls pentru ca, in actuala criza economica, multe dintre primarii – si in special cele rurale – nu au bani sa faca aceasta actiune”, a mai spus ministrul, care considera ca ajutorul va fi unul temporar si va fi precedat de o analiza individuala a situatiei din fiecare localitate.
Pe 11 septembrie, comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, spunea ca in Romania inca sunt folosite aproape 700 de depozite de deseuri neconforme cu standardele UE, cele mai multe fiind din mediul rural, desi termenul limita de inchidere a acestora a fost pe 16 iulie.
Nemirschi a anuntat la jumatatea lunii iulie ca Bruxelles-ul ar putea trimite in doua luni scrisoarea prin care va intreba Romania daca s-a conformat angajamentelor asumate privind inchiderea gropilor municipale neconforme.
El a admis ca se asteapta ca procedura de infringement in acest domeniu sa fie declansata, insa in intervalul de un an si jumatate cat dureaza aceasta, ministrul spera ca Romania ar putea scapa de sanctiunile impuse de Curtea Europeana de Justitie, in cazul in care Comisia Europeana deschide proces.
Din cele 68 de depozite ecologice pe care Romania s-a angajat sa le realizeze pentru a le inlocui pe cele neconforme 23 sunt operationale, iar 2 sunt in curs de construire si ar putea deveni operationale in 30 de zile.
Sursa: NewsIn