Cladirile office „verzi”, un obiectiv inca indepartat in UE

Nu se poate spune ca toate discutiile despre incalzirea globala si necesitatea eficientizarii consumului de energie au ramas fara rezultat, cel putin in ceea ce priveste constientizarea opiniei publice.

Astfel, aproape jumatate dintre proprietarii si chiriasii de birouri din UE se declara pregatiti sa plateasca mai mult pentru a cumpara sau inchiria o cladire ecologica, conform unei cercetari intreprinse de Cushman & Wakefield, prin intermediul proiectului Landlord & Tenant Survey. Tendinta de aliniere la viitoarele norme UE exista insa, pentru moment cel putin, mai mult la nivel teoretic, in contextul in care 40% dintre chiriasi si 28% dintre proprietari nu cunosc directivele organismului european cu privire la utilizarea energiei in cladiri. Aceasta in contextul in care directivele UE urmeaza a intra in vigoare in toate tarile membre pana la sfarsitul lui 2009 (in unele tari fiind deja adoptate), iar influenta acestora asupra termenilor de cumparare si inchiriere a cladirilor ar putea fi directa si imediata.
Din cercetare, intreprinsa asupra a 12 tari europene, a reiesit ca cele mai informate in legatura cu noile directive sunt companiile britanice (intr-o proportie de 73%), in timp ce tarile central si est-europene sunt cel mai putin informate pe aceasta tema (31%). De asemenea, rezultatele releva ca circa 28% dintre proprietari si 35% dintre chiriasi nu au intreprins inca nicio masura pentru a reduce emisiile de carbon. La aceasta se adauga faptul ca 31% dintre companiile franceze nu au luat nicio masura pentru incurajarea reciclarii sau reducerii emisiilor ce rezulta in urma arderii combustibililor sau electricitatii, in timp ce doar 5% dintre companiile britanice au adoptat aceasta atitudine.
Desi initiativa exista, responsabilitatea sociala nu influenteaza semnificativ piata
Michael Creamer, Head of Client Solutions pentru EMEA si Asia Pacific la Cushman & Wakefield, a subliniat ca, desi dorinta si initiativa de aliniere la viitoarele norme UE exista deja, este inca prea devreme ca aceasta tendinta sa afecteze semnificativ piata, prin influentarea deciziilor de inchiriere si cumparare. Astfel, pentru moment, cel mai important factor ce tine de constructia unei cladiri office este lumina naturala, atat pentru proprietari, cat si pentru chiriasi. Pe locul al doilea se afla standardele privitoare la sanatatea si confortul chiriasilor, in timp ce proprietarii au in vedere existenta locurilor de parcare pentru senior manageri. Cercetarea Cushman & Wakefield arata, de asemenea, ca suprafata ideala pentru o cladire in centrul orasului este cuprinsa intre 1.000 si 2.500 mp, iar cea mai dorita perioada de inchiriere este de 5-10 ani, pentru proprietari, si de 3-5 ani pentru chiriasi. Michael Creamer a subliniat faptul ca, in general, proprietarii si chiriasii au aceleasi opinii privitoare la factorii care tin de locatia si constructia unei cladiri office. „Totusi, in privinta factorilor care tin in mod special de constructie, exista inca un nivel ingrijorator al discrepantei dintre ceea ce percep proprietarii ca fiind necesar chiriasilor si ceea ce vor de fapt chiriasii pentru ei insisi. In cele din urma, nevoile chiriasilor sunt cele care vor determina piata”.
Companiile au nevoie de spatii care sa creeze o atmosfera pozitiva
Perspectiva de adaptare a nevoilor si dorintelor chiriasilor (si, deci, a pietei per ansamblu) la tendinta de „ecologizare” a cladirilor office este insa una pozitiva. Aceasta daca avem in vedere opinia realizatoarei raportului, Elaine Rossall, Head of Business Space Research & Consultancy: „Companiile au nevoie de spatii care sa atraga si sa retina cei mai buni oameni si care sa creasca productivitatea prin imbunatatirea globala a factorului de -buna dispozitie-„. Aceasta a adaugat ca, pentru moment, chiriasii sunt presati sa creasca valoarea actiunilor, sa reduca din costuri si sa creasca eficienta afacerilor. „Chiriile sunt al doilea cel mai mare cost pentru o companie, dupa salarii si, deci, sunt un element strategic pentru eficientizarea costurilor”, a precizat Elaine Rossall. Michael Creamer a precizat ca, din punctul de vedere al costurilor angrenate – atat pentru proprietari, cat si pentru chiriasi – de cladirile ecologice, acestea vor fi, in mod evident, mai mari pentru sediile cu sisteme de eficientizare a energiei. „Deocamdata insa nu se vede nicio modificare de pret datorita numarului mic de cladiri cu adevarat -verzi-„, a precizat reprezentantul Cushman & Wakefield.
In Romania, cererea de cladiri ecologice este inexistenta pentru moment
Pe piata romaneasca, observa Florin Sorea, Head of Office Agency la Cushman & Wakefield Activ Consulting, nu se poate vorbi inca despre existenta unei oferte de cladiri „verzi” si cu atat mai putin de o astfel de cerere din partea chiriasilor. Totusi, estimeaza acesta, pe viitor, existenta unor astfel de cladiri ecologice va fi o realitate si in tara noastra, inceputurile unui trend in acest sens fiind deja vizibile. „In ultimul timp, in Romania, in special in Bucuresti, proprietarii au inceput sa inteleaga ca nu se pot construi cladiri de birouri in orice conditii, fara sa respecte specificatiile tehnice solicitate de chiriasi”, subliniaza Sorea. Printre aceste specificatii, precizeaza acesta, se numara: plafoanele false, podeaua suspendata, pentru a permite efectuarea cablarilor pe dedesubt, conexiunea la Internet prin fibra optica, iluminare conform standardelor europene (minim 500 lucsi/mp – lumina artificiala), mocheta antistatica, sisteme HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning), precum si un numar suficient de locuri de parcare.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *