Clujenii pot sa-si exprime, timp de 7 zile, optiunile privind proiectul minier de la Rosia Montana fie pe mail, fie la cabinetul deputatului (PSD) Aurelia Cristea situat in cartierul Gheorgheni, ori in corturile amplasate in diverse puncte ale orasului. „Am organizat aceasta consultare publica pentru ca eu consider ca este un exercitiu democratic normal si necesar atunci cand discutam de proiecte importante, de care depinde viitorul copiilor nostri. E firesc pentru cetateni sa isi poata exprima opiniile in aceste cazuri, iar eu am datoria sa tin cont de optiunile lor atunci cand voi vota”, este de parere Aurelia Cristea, deputat de Cluj. Consultarea publica se adreseaza nu doar celor care au votat-o din Colegiul uninominal 3 din Cluj-Napoca, ci tuturorcare au un cuvant de spus.
De aceea au fost amplasate corturi in mai multe cartiere ale orasului – pe Bulevardul Eroilor (centru), numarul 2 (pe trotuar), pe Bulevardul 21 Decembrie (vis-à-vis de Piata Marasti, cartier Marasti) si la Piata Hermes (pe trotuar, cartier Gheorgheni). Mesaje pot fi transmise si la cabinetul parlamentar al deputatului Aurelia Cristea (Str. Detunata nr.1, Cluj-Napoca, Complex Mercur, Gheorgheni, parter), dar si electronic la mailul [email protected] sau pe pagina de facebook a parlamentarului. In urma finalizarii procedurii de consultare public, opiniile exprimate vor fi centralizate in cadrul unui raport ce va fi facut public de catre Aurelia Cristea. „Am primit mesaje din toata tara si din strainatate.La finalul consultarii vom face publice mesajele cele mai interesante“, a afirmat parlamentarul clujean. Guvernul Romaniei a aprobat legea care permite exploatarea la Rosia Montana si o trimite Parlamentului spre adoptare. „Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament.
Principalele masuri propuse in proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana; potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC; participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana”, se arata in comunicatul trimis de Guvernul Romaniei. Interesant este ca in “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se afla chiar “Respingerea proiectului Rosia Montana”.