Ministerul Mediului va organiza campanii de colectare a deseurilor electronice si in mediul rural, din a doua parte a acestui an.
3 grame pe cap de locuitor
Ministerul Mediului va organiza in 2008 patru campanii de colectare a deseurilor electrice si electronice la nivel national, similare celei din noiembrie anul trecut, doua dintre acestea urmind sa se desfasoare, in premiera, si in zona rurala, a anuntat ministrul Mediului, Attila Korodi. Campaniile de colectare a deseurilor electrice si electronice ale Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) vor fi organizate in zilele de 5 aprilie, 3 mai, 6 septembrie si 4 octombrie. Ultimele doua campanii programate pentru acest an se vor desfasura si in mediul rural. „Dorim sa intram si in zona rurala, deoarece este un loc unde se blocheaza prea multe astfel de deseuri”, a precizat Korodi.
MMDD intentioneaza, de asemenea, in 2008, sa elaboreze un act normativ doar pentru a urmari traseul deseurilor din constructii pentru a combate depozitarea lor ilegala. „Vom ajunge chiar si la confiscarea autovehiculelor cu care deseul este transportat, pentru ca amenzile nu sint intotdeauna de ajuns”, a explicat Attila Korodi.
Cantitatea de deseuri electrice si electronice colectata in campania din 3 noiembrie 2007 a fost de 576 de tone, in intreaga tara, insemnind 3 grame pe cap de locuitor, in conditiile in care, pina la sfirsitul lui 2008, aceasta ar trebui sa ajunga la 4 kg, dupa normele UE.
Fara riscuri
Ministrul sustine ca este imposibil sa fie atinsa cantitatea de 4 kg pe cap de locuitor pina la sfirsitul lui 2008, insa nu crede ca Romania risca o procedura de infringement din aceasta cauza, pentru ca nu s-a declansat o astfel de procedura impotriva vreunei tari care nu a indeplinit tinta. Ministrul a dat ca exemple Polonia, care colecteaza 100 de grame de deseuri pe cap de locuitor, si Ungaria, cu 1 kg pe cap de locuitor.
Potrivit unui clasament al celor mai mari cantitati de deseuri adunate in 3 noiembrie anul trecut, in fiecare judet, Capitala era pe primul loc, cu 71,6 tone, fiind urmata de Maramures, cu 42 de tone, si de judetele Brasov, Bihor si Harghita, cu cite 35 de tone. Pe ultimele locuri in acelasi clasament s-au situat judetele Calarasi, cu doar 75 kg, Vaslui, cu 1,6 tone, si Ialomita, cu 1,8 tone.
Conform Hotaririi de Guvern 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, rata medie anuala de colectare selectiva a deseurilor electrice si electronice va trebui sa fie de 4 kg/cap de locuitor pina la sfirsitul anului 2008.
De asemenea, actul normativ prevede indeplinirea unor obiective intermediare. Astfel, pina la sfirsitul anului 2006, rata medie de colectare a deseurilor trebuia sa fie de 2 kg/ cap de locuitor, iar la sfirsitul anului trecut de 3 kg/cap de locuitor.
Sursa: Monitorul de Alba