MOL Romania este prima retea de benzinarii care initiaza un program pentru colectarea de la populatie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protectia mediului si la educatia civica privind acest subiect.
Uleiul alimentar uzat, odata ajuns in sistemul de canalizare si/sau in gunoi, constituie un element nociv, intrucat depunerea acestuia pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari ale conductelor, iar in cazul in care este aruncat impreuna cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deseurilor sub forma unei substante greu degradabile. Atunci cand uleiul prajit este deversat din neglijenta sau intentionat in apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafata apei in lacuri sau rauri, uleiul uzat impiedica transferul de oxigen, distrugand vietatile aflate in apa. O singura picatura de ulei alimentar uzat poate polua chiar si o mie de litri de apa naturala.
Programul va fi implementat in 30 de benzinarii MOL din: Bucuresti, Oradea, Cluj-Napoca, Targu-Mures si Odorheiu-Secuiesc. In prima etapa a acestui program, MOL isi propune sa evalueze nevoile populatiei in ceea ce priveste colectarea uleiului alimentar uzat. In orasele selectate, MOL va amplasa recipiente special concepute, cu ajutorul companiei autorizate Biofilter Romania.
”Implementarea acestui program, in premiera pentru o retea de benzinarii din tara noastra, reconfirma angajamentul MOL Romania fata de comunitate, in special in ceea ce priveste protectia mediului si grija fata de sanatatea oamenilor. Colectarea si reciclarea uleiului alimentar uzat pentru a fi transformat in biocombustibil reduce atat emisiile de dioxid de carbon cat si poluarea apelor, in cazul in care aceste substante ar ajunge in mod necontrolat in mediul inconjurator”, a declarat Kinga Daradics, CEO MOL Romania. ,,Dorim sa crestem gradul de constientizare in randul publicului in ceea ce priveste necesitatea colectarii selective. Practic, prin acest program largim aria deseurilor care trebuie sa fie colectate separat si propunem publicului larg o modalitate corespunzatoare de reciclare a uleiului alimentar uzat. In functie de rezultate, programul ar putea fi extins in toate benzinariile MOL Romania”, a adaugat Kinga Daradics.
”Anual, in Romania se consuma de catre populatie aproximativ 260 de mii de tone de ulei alimentar, ceea ce inseamna aproximativ 13 litri de ulei de persoana. De cele mai multe ori, problema gestionarii uleiului prajit, rezultat pe parcursul utilizarii, este rezolvata doar in cazul restaurantelor, unde transportul si prelucrarea deseurilor se desfasoara intr-un mod organizat, stabilit prin lege. Colectarea uleiului alimentar uzat de la populatie se realizeaza doar intr-un procent foarte mic”, a declarat László Potozky, presedintele Fundatiei pentru Parteneriat, partenerul programului.
Persoanele care vor inmana la punctele de colectare din benzinariile MOL cel putin un litru de ulei alimentar uzat vor primi un cadou. Procedura de predare este foarte simpla: uleiul colectat intr-un recipient trebuie predat personalului din statia respectiva.
Uleiul colectat de MOL Romania de la populatie este predat si intra in gestiunea companiei specializate Biofilter Romania, care asigura transportul si predarea cantitatii colectate la un operator autorizat. Procesul de reciclare consta in mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar dupa aceasta etapa de eliminare a impuritatilor, lichidul rezultat ajunge la o uzina de productie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componenta bio pentru motorina).
Adresele benzinariilor care participa la program:
Bucuresti:
Bucuresti – Str. Barbu Vacarescu nr. 62-72, sect. 2
Bucuresti – Calea 13 Septembrie 204-206A, sect. 5
Bucuresti Berceni – Str. Mariuca nr. 67, sect. 4
Bucuresti Chiscani – Str. Chiscani nr.1 (Inters. Podul Grant), sect.1
Bucuresti Colentina – Sos. Colentina nr. 374E
Bucuresti Fundeni – Sos. Fundeni nr. 161.
Bucuresti Gara de Nord – Str. Dinicu Golescu nr. 29 sect. 1
Bucuresti Giulesti – Calea Giulesti nr. 39/Pod Grant, sect.6
Bucuresti Giurgiului – Sos. Giurgiului nr. 200, sect.4
Bucuresti Iriceanu – Str. serg. Ion Iriceanu nr. 25-53, sect. 4
Bucuresti Iuliu Maniu – Str. Iuliu Maniu nr. 15B.
Bucuresti Lujerului – Str. Lujerului fn., sect. 6
Bucuresti Otopeni 2 – DN1, km13+00
Bucuresti Pallady – B-ul Theodor Pallady nr. 66, sect. 3
Bucuresti Postavarul – Sos. Postavarului nr. 24.
Bucuresti Rm. Valcea – Str. Ramnicu Valcea nr. 12.
Bucuresti Turnu Magurele – Str. Turnu Magurele nr. 110.-112.
Bucuresti Virtutii – Sos. Virtutii, nr. 48, sect. 6
Cluj-Napoca
Cluj Napoca – Str. Observatorului nr. 76-78
Cluj Napoca – Calea Dorobantilor nr. 58-60
Cluj Napoca – Bd. Maresal Ion Antonescu fn.
Cluj Napoca – Str. Teodor Mihali Fn.
Cluj Napoca – Bdul 1 Decembrie 1918 fn.
Odorheiu-Secuiesc
Odorheiu Secuiesc – Str. Beclean nr. 14.
Oradea
Oradea – Str. Dimitrie Cantemir nr. 26-30, jud. Bihor
Oradea – Str. Stefan cel Mare nr. 89
Oradea – Calea Clujului nr. 231 A.
Oradea – Bd. Decebal nr. 51.
Targu-Mures
Targu Mures – Str. Gheorghe Doja nr. 76.
Targu Mures – Bdul 1 Decembrie 1918 nr. 242