Periajul dupa fi ecare masa, dezinfectarea excesiva a mainilor si consumul apei la sticla pot avea si efecte adverse
Paradoxal, lucrurile pe care le facem pentru a fi mai sanatosi pot fi uneori daunatoare. Mai jos, cateva obiceiuri cu impact surprinzator.
1. Consumul exclusiv de apa imbuteliata
Cei mai multi evita apa de la robinet din cauza impuritatilor sau a microbilor care, in opinia lor, o fac un pericol pentru sanatate. In realitate insa, nici apa imbuteliata nu este 100% sigura. „Sunt niste mici riscuri. Depinde de materialul sticlei, de procesul tehnlogic, daca apa a fost controlata. La fel de important e si cum a fost tinuta, transportata si depozitata pana sa ajunga la noi”, avertizeaza specialistul in nutritie Virgiliu Stroescu. Apa de la robinet este filtrata si tratata inainte de a ajunge in gospodarie. Problemele apar din cauza instalatiilor, de pe care se pot desprinde plumb sau aluminiu. Dar, instalarea unui filtru va elimina orice fel de impuritate.
2. Periajul in exces
Curatarea dintilor dupa fiecare masa poate parea o metoda buna de a-i pastra sanatosi si curati, dar nu e neaparat asa. Alimentele lasa acid pe dinti iar asta face ca invelisul protector sa fie mai slabit dupa masa, astfel incat periajul il deterioareaza. Medicul stomatolog Bogdan Bader este insa de parere ca foarte important in periajul dintilor este cat de corect se face. „Tehnica cea mai buna de periaj e de la rosu spre alb, de la gingie spre dinte pe toate fetele (exterior, interior si fata pe care se manaca). Nu uitati de spatiile dintre dinti (unde de foarte multe ori apar carii) care se curata cu ata dentara. Ideal e sa se foloseasca periute de consistenta medie”. Medicul are o atentionare speciala pentru cei care au retractii gingivale „La aceste persoane, dentina e de o consistenta mai redusa. Prin periaj orizontal, cu perie tare, e afectata structura dentinei ceea ce poate cauza leziuni”.
3. Experimentarea cu produse cosmetice
Tentatia de a folosi cele mai noi cosmetice este o capcana comerciala in care cad multi. Nu este nimic rau in a incerca sa gasesti ceva potrivit pentru pielea ta, dar schimbarea frecventa a cosmeticelor este o greseala. Poate aparea rozaceea (inflamarea pielii), la nivelul fetei.
4. Suplimentele alimentare
Cei care apeleaza frecvent la suplimente alimentare in incercarea de a-si asigura un aport generos de vitamine si minerale isi pun sanatatea in pericol. De exemplu, o cantitate prea mare de vitamina A poate afecta un fat in dezvoltare, iar excesul de vitamina C cauzeaza probleme gastrointestinale si poate impiedica masurarea corecta a glicemiei la diabetici.
5. Abuzul de dezinfectante
Daca folositi dezinfectantul de maini de fiecare data cand intrati in contact cu lumea exterioara, luati o pauza. Numai daca stati intr-un loc plin de germeni, cum este spitalul, e cazul de asa ceva. In rest, sunt suficiente sapunul si apa. Studii recente au dovedit ca acele gelurile antibacteriene care contin triclosan pot fi responsabile de rezistenta la antibiotice. Mai eficiente sunt dezinfectantele care contin 60% alcool. La fel de daunatoare sunt si substantele de curatenie ce contin clor sau amoniac, substante iritante pentru caile respiratorii si plamani. Feriti-va de produsele care contin 2-butoxyethanol, compus chimic concerigen.
„In privinta apei plate, e foarte important izvorul de provenienta. Poate avea o compozitie nepotabila, precum prea mult mult calciu, ce pot cauza pietre la rinichi”.