Combustibil bio – Prima fabrica de bioetanol

Investitia, in valoare de 5 milioane de euro, genereaza o capacitate de productie de 30 tone de combustibil bio pe zi.
combustibil bio
Prima fabrica de bioetanol din Romania a fost pusa in functiune Ala Braila, in urma cu cateva zile. Unitatea a trecut cu succes de probele tehnologice si urmeaza sa inceapa efectiv productia la intreaga capacitate, de 30 tone/zi, dupa incheierea campaniei agricole de toamna si definitivarea legislatiei privind obligativitatea aditivarii benzinei. Investitia, in valoare de 5 milioane de euro, apartine firmei Marex SA Braila.

Porumb si alte cereale
Fabrica utilizeaza ca materie prima porumb si alte cereale disponibile iar conducerea firmei da asigurari ca folosirea produselor agricole pentru obtinerea combustibililor bio nu va genera o criza pe piata alimentelor. „Potentialul agricol al tarii si al judetului Braila poate sa asigure o productie suficienta, atat pentru domeniul alimentar cat si pentru cel al bio combustibililor”, declara Marin Moraru, directorul Marex. Este vorba despre 100 tone de cereale pe zi, porumb sau grau furajer, deci 35.000 tone pe an, la actuala capacitate de productie.

Bioetanolul este un combustibil ecologic, formula chimica fiind aceeasi cu cea a alcoolului etilic gasit in bauturile spirtoase. Bioetanolul reprezinta o alternativa la benzina, utilizarea lui avand darul de a reduce emisiile de gaze nocive ce genereaza efectul de sera. Conform normelor Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2009, operatorii economici din Romania vor putea introduce pe piata doar benzina cu continut de bioetanol de 4,5-5% in volum, urmand ca, de la 1 ianuarie 2010, procentul sa creasca treptat, tinta fiind 20%, in 2020.

Din datele statistice reieste ca, in Romania, se consuma anual circa 5 milioane de tone de benzina, ceea ce inseamna ca, in aceasta prima faza, cand benzina trebuie sa contina 5% bioetanol, ar fi nevoie, la nivel national, de circa 350 milioane de litri pe an, deci o productie zilnica de 1 milion de litri.

Uniunea Europeana si-a fixat drept tinta ca in 2020, 20% din totalul combustibililor folositi la nivelul UE sa provina din biocarburanti.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *