Comisia cere opinia cetatenilor privind apa potabila in Europa

Comisia cere opinia cet??enilor privind apa potabil? în Europa
Comisia cere opinia cetatenilor privind apa potabila in Europa
Comisia cere opinia cetatenilor privind apa potabila in Europa

Comisia Europeana a lansat ieri o consultare publica pe tema politicii UE privind apa potabila, pentru a examina posibilitatea de a o imbunatati. Consultarea este un raspuns concret la initiativa Right 2Water, prima initiativa cetateneasca europeana de succes.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Alimentarea cu apa potabila sigura si de buna calitate in intreaga UE este o realizare majora a legislatiei UE. Insa trebuie sa anticipam provocarile care ne asteapta si sa raspundem preocuparilor semnalate in initiativa cetateneasca europeana de anul acesta. Asadar, trebuie sa continuam dialogul initiat de cetateni si sa fim receptivi la asteptarile consumatorilor si ale altor parti interesate in ceea ce priveste viitoarea legislatie UE privind apa potabila.”

Maroš Šefčovič, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru relatii interinstitutionale si administratie, care a fost responsabil cu crearea unui cadru pentru initiativele cetatenesti europene, a declarat: „Punctul final al acestei prime initiative cetatenesti europene de succes, cand Comisia a precizat modul in care intentioneaza sa raspunda, a reprezentat de fapt abia inceputul procesului. Acum incepem sa ne onoram promisiunile. Aceasta este inca o dovada a impactului real pe care o initiativa cetateneasca europeana il poate avea asupra procesului decizional european.”

In urma consultarii, ar trebui sa intelegem mai bine punctele de vedere ale partilor interesate si ale cetatenilor privind necesitatea de a actiona si tipul masurilor care ar putea fi adoptate pentru a imbunatati alimentarea cu apa potabila de buna calitate. Intrebarile acopera domenii cum ar fi nivelul actual al calitatii apei potabile, principalele amenintari pentru apa potabila, nevoile cetatenilor in materie de informare, precum si alte posibile masuri care ar putea fi intreprinse la nivelul UE.

Consultarea, disponibila aici, este deschisa pana la 15 septembrie 2014. Rezultatele vor alimenta procesul de reflectie privind eventualele imbunatatiri la Directiva UE privind apa potabila.

Pe langa consultare, Comisia va lansa in curand si un dialog structurat cu partile interesate pentru a examina transparenta in sectorul apei. Aceasta este o alta masura care va fi intreprinsa ca urmare a initiativei cetatenesti europene. Mai multe informatii vor fi disponibile prin intermediul http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/finalised/answered.

http://ec.europa.eu/environment/consultations/water_drink_en.htm

Reamintim faptul ca obiectivul Directivei privind apa potabila este de a proteja sanatatea umana impotriva efectelor nefaste ale contaminarii apei destinate consumului uman, prin asigurarea salubritatii si a puritatii acesteia. Calitatea apei potabile din UE este, in general, buna, iar nivelul punerii in aplicare a directivei este, in ansamblu, foarte ridicat. Statele membre trebuie sa ia masuri pentru a se asigura ca obiectivele respective sunt atinse, iar aceste masuri nu trebuie sa permita nicio deteriorare a calitatii apei potabile.

Sursa:

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *