Desi Comisia Europeana nu poate impune controlul reactoarelor, ea recomanda verificarea a noua reactoare din Uniunea Europeana, potrivit purtatorului de cuvant al comisarului european pentru energie, Marlene Holzner.
„Autoritatile vor face aceste controale, acest lucru pare evident. Comisia Europeana poate face recomandari, insa nu poate sa oblige in acest sens”, a declarat Marlene Holzner.
Initiativa are la baza anomaliile descoperite la cuva unui reactor nuclear din Belgia. Posibile fisuri au fost descoperite la cuva reactorului trei de la centrala din Doel, langa Anvers, potrivit Agentiei federale pentru control nuclear (AFCN) din Belgia. Siguranta altor 22 de reactoare trebuie verificata, iar noua dintre acestea se afla pe teritoriul Uniunii Europene.
Firma care a fabricat cuvele si-a incetat activitatea, insa a livrat intai 21 de cuve. Una dintre acestea a fost livrata pentru reactorul al doilea de la centrala din Tihange, in apropiere de Liege. Acolo, verificarile vor incepe chiar din septembrie, potrivit AFCN.
Mai mult, acelasi tip de cuva exista si la doua reactoare din Olanda, la doua din Germania, doua din Spania, una din Suedia si una din Elvetia. Depasind continentul nostru, Statele Unite detin zece astfel de cuve, iar Argentina una.
In UE exista 147 de reactoare in 14 tari, dintre care 58 in Franta, iar alte 24 de noi reactoare se afla in proiect, din care sase sunt deja in constructie: doua in Bulgaria, unul in Finlanda, unul din Franta si doua in Slovacia.