Comisia Europeana solicita Romaniei sa indeplineasca cerintele legislatiei privind mediul

  0
  274
  O mai bună implementare a legislației va reduce costurile și va îmbunătăți mediul
  Comisia Europeana solicita Romaniei sa indeplineasca cerintele legislatiei privind mediul

  Comisia Europeana solicita unui numar de noua state membre sa indeplineasca cerintele legislatiei privind mediul, in domeniul calitatii aerului.

  Statele membre in cauza sunt: Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Romania, Slovenia si Spania. Aceste state membre nu au comunicat Comisiei transpunerea la nivel national a legislatiei respective. La recomandarea comisarului pentru mediu, Janez PotoAa¤nik, statelor respective li s-a adresat un aviz motivat. Daca acestea nu adopta masurile necesare, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
  In conformitate cu Directiva, statele membre ar fi trebuit sa transpuna legislatia in dreptul national inainte de 11 iunie 2010. Statele membre au obligatia de a informa Comisia imediat dupa adoptarea masurilor de punere in aplicare necesare.
  Deoarece Republica Ceha, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Romania, Slovenia si Spania nu au comunicat Comisiei masurile relevante in acest sens, aceasta le-a adresat, la 16 iulie 2010, o scrisoare de punere in intarziere. Deoarece in aceste state membre inca nu a fost adoptata legislatia respectiva, Comisia le adreseaza un aviz motivat. Statele membre in cauza au la dispozitie doua luni pentru a se conforma avizului.
  Istoricul dosarului
  Directiva 2008/50/EC revizuieste legislatia europeana referitoare la calitatea aerului inconjurator in scopul reducerii poluarii la niveluri care sa reduca la minimum efectele nocive asupra sanatatii umane si asupra mediului si in scopul ameliorarii informatiilor furnizate publicului in legatura cu riscurile pe care le implica poluarea. Aceasta directiva introduce o limita a concentratiilor din aer ale pulberilor in suspensie (cunoscute sub denumirea de PM2,5). Se considera ca aceste particule aEuro” emise de o gama larga de surse printre care vehiculele care utilizeaza motorina, diferite procese industriale si boilerele de uz casnic aEuro” sunt in prezent poluantii atmosferici cei mai periculosi pentru sanatatea oamenilor. Directiva nu modifica standardele existente privind calitatea aerului in cazul a sapte poluanti[1], dar ofera statelor membre mai multa flexibilitate in ceea ce priveste respectarea unora dintre acestea – inclusiv limitele prevazute in cazul particulelor mai grosiere (cunoscute sub denumirea de PM10), cu efect de la inceputul anului 2005 aEuro” in zone in care acestea s-au confruntat cu dificultati.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.