Compania care a provocat catostrofa din Ungaria ar putea fi amendata cu 73 de milioane de euro

Compania MAL, proprietarul uzinei de bauxita-aluminiu aflata la originea celei mai mari catastrofe ecologice din istoria Ungariei, ar putea plati o amenda de 73 de milioane de euro, afirma Zoltan Illes, secretar de stat in cadrul Ministerului ungar al Mediului, informeaza AFP.

“Deocamdata, nu stim daca firma supraincarcase sau nu rezervorul, dar, daca se va dovedi ca da, acest lucru constituie o infractiune”, a declarat Illes.

Saptamana trecuta, unul dintre rezervoarele uzinei a cedat, inundand localitatile din jur cu un noroi rosu foarte toxic. Accidentul s-a soldat cu moartea a sapte persoane, ranirea altor 150 si provocarea unei catastrofe ecologice.

Guvernul ungar considera ca firma si conducerea acesteia ar trebui sa isi asume responsabilitatea financiara a dramei.

“Amenda pentru daunele provocate cursurilor de apa se ridica la 10,2 miliarde de forinti, iar pentru restul poluarii amenda este cuprinsa intre 8 si 12 miliarde”, afirma secretarul de stat. Totalul de 20 de miliarde de forinti echivaleaza cu 73 de milioane de euro.

Ancheta politiei este inca in curs. Trei persoane sunt proprietarii companiei MAL, fondata in 1995, si figureaza de mai multi ani printre cele mai bogate persoane din Ungaria.

Lajos Tolnay detine o avere personala de 23 de miliarde de forinti (85 de milioane de euro), iar asociatii sai, Arpad Bakonyi si Bela Petrusz, au averi de cate 16,5 miliarde de forinti (61 de milioane de euro).

Potrivit celor mai recente date, compania MAL avea in 2008 o cifra de afaceri de 157 de milioane de euro.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,173FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente