Dunarea a fost salvata de pericolul unei contaminari cu noroiul toxic, sustin autoritatile maghiare

Dunarea a fost complet salvata de pericolul unei contaminari cu deseuri toxice, sustin oficialii maghiari. Totusi, echipele de interventie duc o lupta contra-cronometru pentru construirea unui baraj la locul dezastrului. Acesta ar trebui sa impiedice o noua revarsare de noroi toxic la uzina de aluminiu de la Ajka.

Potrivit Administratiei Nationale pentru dezastre de la Budapesta pericolul pe Dunare a fost indepartat gratie eforturilor de decontaminare depuse pe afluentul Marcal, cel care ar fi adus reziduurile in fluviu.

Masuratorile facute aseara la confluenta acestui rau cu Dunarea indicau un PH de 7,5, adica aproape neutru.

La rezervorul de la Ajka, insa, eforturile s-au intensificat, dupa ce a doua fisura din dig a inceput sa se mareasca si a devenit clar ca digul initial de protectie nu mai poate fi salvat.

In localitatile din preajma lacului de deseuri – care nu au fost complet evacuate – oamenii au mers, ieri, la cules podgoriile cu masti de gaze, riscand oricand sa devina victimele unei noi viituri. Peste 130 de soldati sunt in alerta permanenta, gata sa evacueze mai bine de 6.000 de localnici, daca va fi nevoie.

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,166FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente