Ministrul Mediului: Nu exista pericol de poluare a Dunarii pe teritoriul Romaniei

Laszlo Borbely va propune la Consiliul de Mediu din 14 octombrie de la Luxemburg ca substanta care a provocat aceasta catastrofa ecologica sa fie introdusa la nivelul Uniunii Europene pe lista substantelor periculoase.

La initiativa ministrului Mediului si Padurilor, s-a convocat luni, 11 octombrie, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor sedinta extraordinara a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

„Conform datelor obtinute de la autoritatile din Ungaria si Serbia, pe baza rezultatelor probelor prelevate de specialistii nostri, nu exista pericol de poluare a Dunarii pe teritoriul Romaniei” , a anuntat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, in urma sedintei Comitetului de Situatii de Urgenta.

Totodata ministrul a subliniat ca, la aceasta ora, nivelul Ph-ului in Dunare, pe teritoriul Ungariei, se situeaza intre 8-8,35, iar la Bazias ultimele masuratori arata o valoare de 7,94.

„Luand in considerare aceste cifre si tinand seama ca la deversarea raului Raba in Dunare debitul este de 2200 mc/s, iar la Bazias debitul fluviului este de 6600 mc/s putem afirma ca in Romania nu este pericol de poluare”, a mai adaugat Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului si Padurilor a mai anuntat ca o delegatie din Romania, formata din specialisti din domeniul apei si a decontaminarii solului, se va deplasa in Ungaria pentru a constata la fata locului masurile de salvare in urma accidentului ecologic din Ungaria.

„Vreau sa fie foarte clar pentru toata lumea: nu minimalizam in nici un caz aceasta situatie. Conform declaratiilor premierului maghiar – este cea mai grava catastrofa ecologica din istoria Ungariei. Au fost 7 oameni decedati si peste 120 de raniti. Zona afectata va ramane mult timp contaminata. Si in prezent exista pericolul unei noi deversari, numai ca efectele vor fi semnificativ mai mici, fiindca namolul a devenit mai vascos. Datoria noastra este sa informam clar presa, populatia, intreaga opinie publica cu privire la acest accident ecologic si efectele sale.”

Laszlo Borbely a mai declarat ca, la Consiliu de Mediu din 14 octombrie a.c., care va avea loc la Luxemburg va propune, pe deoparte, ca substanta care a provocat aceasta catastrofa ecologica sa fie introdusa la nivelul Uniunii Europene pe lista substantelor periculoase, pe de alta parte sa se creeze un sistem de interventie mai clara in vederea solutionarii acestor accidente si la nivelul UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *