Companiile sunt obligate sa ofere garantii in plus pentru accesarea fondurilor europene

0
297

Companiile sunt obligate sa ofere garantii in plus pentru accesarea fondurilor europene destinate investitiilor in consolidarea si dezvoltarea sectorului productiv. Este vorba despre Axa I din Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice. Pe langa cofinantare, beneficiarii fondurilor europene vor fi obligati sa depuna garantii atat pentru implementarea corecta a proiectului, cat si pentru mentirea destinatiei investitiei pentru o perioada de trei pana la cinci ani.

Regula se aplica numai in cazul proiectelor mari, dimensiunile exacte urmand a fi stabilite in curand de catre Autoritatea de Management. „Am incercat sa flexibilizam lucrurile si sa gasim solutia favorabila pentru mediul economic, dar si pentru autoritate.Unele dintre statele membre, intrate in 2004, au avut experiente nefericite, pentru ca nu au prevazut aceste garantii de la inceput. Astfel, in cazul Romaniei, am decis o garantie impusa companiilor romanesti de 50% din contravaloarea grantului acordat”, a explicat Catalina Melita, directorul Autoritatii de Management din cadrul Programului Operational Competitivitate.

Potrivit acesteia, scrisoarea de garantare se depune odata cu prima cerere de rambursare a banilor. „Daca cererea de rambursare nu atinge suma echivalenta cu 50% din grant, atunci se garanteaza fiecare plata pana se ajunge la procentajul mentionat”, a adaugat Catalina Melita. In cazul in care proiectul este corect implementat, garantia se elibereaza integral la sfarsit. Totodata, daca beneficiarii solicita rambursarea banilor la finalul investitiei, scrisoarea de garantie nu mai este necesara.

Noutatile nu se opresc aici. Autoritatea de management stabileste si o garantie postimplementare, pentru a se asigura ca beneficiarul va mentine destinatia investitiei trei pana la cinci ani. Valoarea ei este de la 15 pana la 20% din valoarea grantului.

Comisioanele pentru garantii se reduc

Jeremie, programul care sprijina intreprinderile mici si mijlocii pentru accesul la capitalul de risc, va putea fi utilizat abia de la jumatatea lui 2008. Pana atunci, pentru a-si garanta investitia, intreprinzatorii pot apela la mai multe banci comerciale sau la Fondul National de Garantare (FNG). Acesta din urma ofera companiilor noi facilitati. Din 2008, comisionul pentru garantiile clasice va fi redus de la 2% la 1%, indiferent de proiect. Decizia a fost luata in urma reducerii riscului prin filtrul dublu de selectie a proiectelor intre autoritatea de management si finantator, iar procentajul de garantare poate ajunge pana la 80% din valoarea finantarii. Totodata, a fost scurtata si simplificata procedura de obtinere a scrisorii de garantie. „Trebuia sa scurtam acest ciclu al IMM-urilor catre fondurile structurale pentru obtinerea fondurilor proprii de la banca. Pana acum, pentru a obtine scrisoarea de confort care le garanteaza investitia, beneficiarii mergeau la banca cu documentatia ceruta si abia dupa aceea veneau la Fond pentru a li se da garantia. Acum, le emitem garantia in baza unei succinte analize, pentru a se adresa mai usor bancilor. Este un fel de garantie in avans”, a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare. Pe langa garantiile oferite pentru investitie, FNG va finanta si garanta creditul pe care IMM-ul il ia pentru a-si plati consultantul.

„Am constatat ca multe intentii bune s-au izbit de faptul ca nu a existat o consultanta rezonabila, pentru ca exista o neincredere reciproca intre IMM si consultanta. Intreprinzatorii mici si mijlocii nu au platit consultanta, are la randul ei a inselat de multe ori asteptarile si asa s-a ajuns in situatii delicate”, a explicat Saramet. Alaturi de garantarea proiectului, Fondul National propune un produs prin care se poate finanta inclusiv consultanta pe care o IMM o va obtine de la orice firma din domeniu, in baza costurilor fixe. Finantarea consultantei se poate ridica la 200.000 euro pentru o perioada de maximum trei ani, cu o perioada de gratie la plata ratelor de pana la un an.

Intreprinzatorii pot beneficia de finantari intre 50.000 si 1.000.000 euro pentru realizarea investitiilor, inclusiv consultanta, pentru proiecte europene, cu precadere cele destinate activitatilor de cercetare, dezvoltare, inovare. Perioada de acordare difera in functie de tipul investitiei si poate ajunge pana la 15 ani in cazul cladirilor, constructiilor si al terenurilor.

Sursa: Cofinantare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.