Oamenii de afaceri vs decizia CE

0
329

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania apreciaza ca „discretionara” decizia Comisiei Europene de a reduce Romaniei cota de emisii poluante cu 20%, masura ce va produce termocentralelor pierderi de doua miliarde de euro, iar lipsa de reactie a Guvernului este inacceptabila.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania cere din nou Guvernului, personal ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, sa-si expuna pozitia publica fata de masura discretionara adoptata de Comisia Europeana de a reduce cu 20% cota de emisii poluante alocate Romaniei, se arata intr-un comunicat al Asociatiei. CE a redus in octombrie cotele anuale de emisii de dioxid de carbon din industria romaneasca pentru perioada 2008-2012 cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone cat ceruse statul roman pentru toate activitatile economice la 75,9 milioane de tone. Totodata, Comisia a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru anul 2007 fata de planul national de alocare stabilit de autoritatile romane. Diminuarea nivelului emisiilor de CO2 are scopul, in opinia responsabililor europeni, de a asigura respectarea de catre UE a angajamentelor asumate prin Protocolul de la Kyoto. Potrivit acestuia, emisiile de gaze cu efect de sera trebuie reduse cu 8% in 2012, fata de anul 1990.

PIERDERI ESTIMATE. „AOAR este surprinsa de comportamentul CE, greu de acceptat de societatea romaneasca, prin care, pe de o parte, se doreste imbunatatirea conditiilor de mediu, motiv pentru care se procedeaza la reducerea arbitrara si discriminatorie cu 20% a emisiilor poluante in cazul Romaniei”, se spune in comunicat.

Oamenii de afaceri considera ca decizia Comisiei Europene va avea consecinte economice grave, iar sectorul de producere a energiei in termocentrale, care sunt printre cei mai mari poluatori din industria energetica, va inregistra pierderi estimate la aproape doua miliarde de euro. AOAR aminteste ca alte tari, ca Ungaria, Polonia, Cehia, Lituania sau Malta, carora Comisia le-a aplicat, de asemenea, reduceri ale cotelor de emisii poluante, au actionat in instanta Comisia. „Guvernul nu poate accepta tacit aceasta decizie a Comisiei Europene (…). Pozitia de tacere si lipsa de reactie a autoritatilor publice sunt de neacceptat si trebuie sa fie corectate cat mai rapid”, se arata in comunicat. AOAR apreciaza ca decizia CE poate sa genereze pierderi economice greu de evaluat, fiind posibila pierderea a zeci de mii de locuri de munca, inflatie si pierderea completa a competitivitatii economiei romanesti”, si cere Guvernului sa initieze o dezbatere publica cu privire la problemele de mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.