Comune clujene impotriva culturilor modificate genetic

Mai multe comune din zona de Vest a Clujului si orasul Huedin sunt declarate „zone fara organisme modificate genetic” (OMG) de trei ani. Declaratia ramane doar politica, deoarece consiliile locale nu pot interzice cultivarea organismelor modificate genetic.
culturi modificate genetic
In aceasta situatie se afla localitatile Belis, Calatele, Ciucea, Izvoru-Crisului, Maguri Racatau, Manastireni, Margau, Marisel, Negreni, Poieni, Rasca, Sacuieu, Sancraiu si Huedin. In tara sunt trei astfel de zone declarate libere de OMG, intre care nordul judetului Bistrita-Nasaud si o parte a judetului Brasov. Alte doua localitati, in Prahova si Brasov, s-au alaturat demersului. Acestea sunt doar declaratii politice ale autoritatilor locale si nu au valoare de lege. „Autoritatile locale nu pot interzice cultivarea culturilor modificate genetic pentru ca acest lucru ar contraveni legislatiei nationale si europene”, afirma Raluca Duminicioiu, presedintele organizatiei nonguvernamentale clujene InfoOMG.

In Uniunea Europeana, singurele plante modificate genetic care pot fi cultivate legal sunt porumbul MON810 si cartoful Amflora. Cultivarea acestui soi de porumb este autorizata si in Romania, fiind implementata si la Cluj, in comunele Ciurila si Cojocna. „Neoficial, suprafetele cultivate cu porumb modificat au crescut in judet. Oficial, nu stim cu ce pondere, pentru ca rapoartele sunt facute doar la sfarsitul anului”, a spus Duminicioiu.
In judet au fost autorizati pentru cultivarea porumbului modificat doi operatori: Ghio Impex Cluj-Napoca, cu 50 hectare in Ciurila, si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, prin Statiunea Didactica Experimentala, care cultiva 4 ha in Cojocna.

Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *