Concursul „Campania verde”, din cadrul unui proiect transfrontalier, a avut 14 castigatori din judetul Satu Mare

Concursul "Campania verde", din cadrul unui proiect transfrontalier, a avut 14 castigatori din judetul Satu Mare
Concursul "Campania verde", din cadrul unui proiect transfrontalier, a avut 14 castigatori din judetul Satu Mare
Concursul "Campania verde", din cadrul unui proiect transfrontalier, a avut 14 castigatori din judetul Satu Mare

Pe 16 noiembrie a avut loc la Nyiregyhaza conferinta de inchidere a proiectului „Campanie transfrontaliera pentru protejarea valorilor naturale in judetele Szabolcs-Szatmar-Bereg si Satu Mare”, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007 – 2013, proiect la care APM Satu Mare a fost partener alaturi de titularul proiectului Agentia Judeteana pentru Dezvoltare Teritoriala si Gestionarea Mediului Szabolcs-Szatmar-Bereg, Nyiregyhaza. Despre rezultatele proiectului ne-a prezentat amanunte Adriana Culda, purtator de cuvant la Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare.

Conferinta de inchidere a proiectului a reunit specialisti din Romania si Ungaria

Implementarea proiectului a pus accent pe constientizarea si informarea populatiei din cele doua judete de granita privind avantajele pe care le poate oferi reteaua ecologica Natura 2000. Au participat o gama larga de actori cu responsabilitati in domeniul protectiei mediului: administratii publice locale, ONG-uri de mediu, institutii de invatamant. In urma derularii activitatilor propuse (dezbateri publice, campanii de informare, concurs de desene, fotografii, eseuri), o realizare de succes a proiectului este elaborarea unui studiu de specialitate, care va fi la indemana administratiilor publice locale, si care va constitui un real sprijin in emiterea certificatelor de urbanism necesare la initierea unor investitii in zona.
La conferinta de inchidere a proiectului s-au facut diverse prezentari pe teme de mediu, realizate de specialisti din Ungaria, de la Parcul National Hortobagy, Inspectoratul de Protectia Mediului, Protectia Naturii si Gospodarirea Apelor „Felso – Tisza”, Societatea de Gestiune a Deseurilor Eszak-Alfold, precum si din Romania: Nagy Mark Janos,  presedinte al Societatii Carpatine Ardelene, care a prezentat Rezervatia Naturala a Raului Tur, si Hanc Liliana, director la Eco-:coala „Octavian Goga” Satu Mare,  care a pus accent pe importanta educatiei ecologice si cunoasterea biodiversitatii de catre elevi.
In finalul conferintei de inchidere au fost premiati castigatorii Concursului „Campania verde”, desfasurat in cadrul proiectului amintit. Din cele peste 800 de desene, 58 de fotografii si 8 eseuri din ambele judete, juriul a decis pentru judetul Satu Mare 14 castigatori, dupa cum urmeaza:
*la sectiunea desene clasele I-IV: Diana Tincu si Teodora Capac de la Liceul Teologic Ortodox, Natalia Tatar de la  :coala „Lucian Blaga”, Ioana Vitok de la :coala „Dr. Vasile Lucaciu”
*la sectiunea desene clasele V-VIII: Alina Feher de la Liceul Teoretic Negresti Oas, Alexandra Stavorovschi de la :coala Lazuri, Crina Turoti si Bettina Szucs de la :coala Andrid
*la sectiunea fotografii, licee: Andrei Cosma si Angelo Turti de la Colegiul National „D-na Stanca”, Lorand Pleiner de la Colegiul National „Kolcsey Ferencz”
*la sectiunea eseuri pentru scoli superioare: Izabella Stier, Gyongyi Melega si Iuliana Spatariu de la Universitatea „Spiru Haret”.
Castigatorii au fost recompensati cu diplome,carti, aparate foto si biciclete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *