Consilierilor baimareni li se cere sa voteze pentru reducerea consumului de curent cu 30%

  Consilierilor baimareni li se cere sa voteze pentru reducerea consumului de curent cu 30%

  Alesii baimareni vor lua in discutie, in perioada imediat urmatoare, reducerea consumului de energie electrica in municipiu. City managerul orasului, Vasile Barbul, a propus ca pe strazile urbei sa fie instalate corpuri de iluminat moderne, care ar urma sa reduca din cheltuielile actuale cu 30%. In acest sens a fost intocmit inclusiv un proiect de hotarare, care curand va intra in discutia comisiilor de specialitate ale administratiei publice, iar 31 august va fi supus la vot in plenul Consiliului Local.

  Modernizarea sistemului de iluminat public pentru reducerea consumului de energie e prevazuta pentru implementare in 2012. Barbul a explicat pentru eMaramures ca, in fata consilierilor, vor fi puse trei metode diferite prin care sa se ajunga la diminuarea cheltuielior. Acestea ar urma sa fie aplicate diferentiat, in functie de zone.

  “Una este de a inlocui corpurile actuale cu corpurile cu leduri. Prin asta se reduc cel mai mult consumurile energetice. Sunt cele mai sigure, dar tehnologia la nivel mondial nu a ajuns asa de performat incat costul corpului de iluminat, care este foarte mare, sa fie amortizat prin reducerea consumului energetic”, a spus Barbul.

  Celelalte doua metode care vor putea fi folosite, in functie de necesitate, sunt sistemul “Reastat” sau “Bobina”.

  “A doua metoda e reprezentata de acele sisteme denumite Reastat, care presupun montarea in punctele de aprindere a unor echipamente care intre anumite ore pot sa reduca energia consumata, scazand intensitatea curentului. De exemplu, seara de la 22.00 pana la 4.00, ne putem permite o reducere a intensitatii luminoase, fara sa scadem o siguranta rutiera”, a precizat Barbul.

  A treia metoda identificata de city manager este inlocuirea balastului clasic din corpurile de iluminat cu un balast electornic. Acest lucru se poate face prin curatirea corpurilor.

  “Se curata, se sterge abajurul, se strang legaturile si atunci se poate inlocui acea bobina. Se va reduce consumul electric cu 30%, fara a scadea intensitatea luminoasa”, a explicat Vasile Barbul.

  La ora actuala Primaria Baia Mare plateste 2,5 milioane de lei pe an consumul de energie electrica spre furnizorul Luxten.

  Pe strada Gheorghe Sincai se va opta pentru inlocuirea corpurilor clasice cu led. De asemenea, in centrul istroic exista 15 puncte de aprindere unde exista un tip de corpuri la care nu se preteaza inlocuirea balastului. Acolo se va merge pe solutia de montare a reastatului iar in restul orasului urmeaza sa fie montate in 6.600 de corpuri de iluminat bobina electronica.

  “Din cate stiu, avem contract initial 8 milioane de euro. Acesta expira anul viitor in ianuarie iar noi terminam de platit contractul in aprilie anul viitor. Trebuie sa vedem ce avem de investit mai departe. Avem doua variante una de 2,6 milioane de euro, respectiv 2,8 milioane de euro. Se va lua o decizie pe baza economica. Daca se va demonstra in comisii ca acest proiect este viabil, atunci va fi aprobat in consiliul local”, a aratat viceprimarul Dumitru Matei.

  Potrivit proiectului, costul insumat de cele trei solutii va fi amortizat in trei ani si jumatate, dupa aceasta perioada urmand sa se mearga pe plus, adica sa se faca o economie de 30% an de an.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *