Pasari gigantice traiau in mijlocul dinozaurilor, au descoperit cercetatorii

0
415
Păsări gigantice trăiau în mijlocul dinozaurilor, au descoperit cercetătorii
Pasari gigantice traiau in mijlocul dinozaurilor, au descoperit cercetatorii

O fosila enorma, ce reprezinta un maxilar si care a fost descoperita in Kazakhstan, dovedeste ca pasari gigantice traiau printre dinozauri.

Fosila pasarii gigantice preistorice, din mai multe unghiuri / FOTO: Naish, Dyke, Cau, Escuillié and Godefroit
Cercetatorii spun in revista Biology Letters ca noua specie Samrukia nessovi avea un craniu de 30cm lungime.

Daca aceasta pasare nu putea zbura, atunci ar fi atins 2-3m inaltime, insa daca ea putea sa zboare, ar fi avut o anvergura a aripilor de 4m.

Este a doua pasare de asemenea dimensiuni din perioada Cretacica si prima gasita in Asia.

Singura dovada a unei pasari gigantice in Cretacic a fost un os fosilizat de la coloana verterbrala, descoperit in Franta in 1995.

Cea mai mare parte a pasarilor din Cretacic ar fi fost de marimea unei ciori, dar dr. Darren Naish de la Universitatea din Portsmouth spune ca aceasta fosila enorma sugereaza ca pasarile gigantice erau des intalnite in acea perioada.

„Am gasit doar maxilarul fosilizat, asa ca, din pacate, nu putem spune prea multe despre forma animalului”, a spus Naish.

„Daca nu zbura, probabil ar fi fost asemanator strutului si ar fi avut circa 2.3m inaltime si peste 50kg (…) Daca zbura,este posibil sa fi avut forma unui albatros imens sau unui condor”, explica cercetatorul.

„Oamenii spuneau ca nu existau pasari mari pe vremea marilor pterozauri, dar acum stim ca existau”, a precizat dr. Naish.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/pasari-gigantice-traiau-in-mijlocul-dinozaurilor-au-descoperit-cercetatorii_860539.html#ixzz1UfIYEo6X

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.