Consiliu pentru Cladiri Verzi

Build Green CEE. Autoritatile si antreprenorii au proiecte de dezvoltare durabila

In Romania se va constitui in viitorul apropiat un Consiliu pentru Cladiri Verzi. Aceasta este una dintre concluziile conferintei Build Green CEE, care a analizat oportunitatile pentru afaceri si economie existente pe piata constructiilor sustenabile.

La conferinta Build Green CEE au participat peste 200 de persoane, printre care dezvoltatori imobiliari, arhitecti, companii de constructii, furnizori de tehnologii, consultanti imobiliari, studenti si reprezentanti ai mediului academic si membri ai ministerelor. EcoNavitas si-a anuntat intentia de a forma un „Romanian Green Building Council” (Consiliul Roman pentru Constructii Verzi) – o asociatie orientata catre sectorul privat si avind scopul de a „transforma piata actuala intr-una eficienta si competitiva pentru tehnologii verzi, expertiza si materiale de constructie necesare crearii noii generatii de cladiri verzi de inalta performanta”. Reprezentanti ai Sonae Sierra, Bovis Lend Lease, AIG Lincoln si BRE Global au prezentat proiecte de constructii verzi implementate sau in curs de implementare in Europa Centrala si de Est, inclusiv citeva din Romania. DuPont, Philips si Lafarge au adus in discutie tehnologiile si materialele necesare imbunatatirii eficientei energetice a cladirilor si reducerii impactului acestora asupra mediului. Reprezentati ai F&C Asset Management, United Nations Environment Program Finance Initiative si EcoNavitas au sustinut prezentari pe tema finantarii si evaluarii constructiilor verzi, precum si a celor mai bune metode de project management integrat. Detaliile obligativitatii referitoare la Directiva 91/2002 privind Eficienta Energetica in Cladiri au fost prezentate de Presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania. Schoenherr & Asociatii au explicat reducerea riscurilor legale prin construirea de cladiri verzi.

SPRIJIN MINISTERIAL. Horia Irimia, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, si Florin Andrei, secretarul general adjunct in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, au aratat ca cele doua ministere sprijina construirea de cladiri mai eficiente din punct de vedere energetic si cu impact scazut asupra mediului. Mai mult, acest lucru a fost intarit de prezentarile a sapte reprezentanti ai celor doua ministere si ai Agentiei Nationale pentru Locuinte prin subiectele abordate: de la stimulente financiare la planuri de promovare a constructiilor si planificarii urbane sustenabile. Guvernul ceh a fost reprezentat de directoarea Departamentului de Energie si Energie Regenerabila din Ministerul Mediului, ce a prezentat experienta lor in implementarea directivei privind performanta energetica a cladirilor si politicile pentru promovarea constructiilor verzi. Un reprezentant al Ambasadei Norvegiei a adus in discutie granturile existente pentru proiecte cu componente de eficienta energetica. Sustainable Energy Europe a prezentat campania lor pentru promovarea utilizarii responsabile si a generarii de energie. Au fost oferite si detalii despre constructia unei cladiri cu „zero emisii carbon” in Ungaria pentru Regional Environmental Center. Conferinta s-a incheiat cu prezentari ale arhitectilor locali pentru proiectarea si construirea de cladiri verzi. Mai multe informatii despre infiintarea Romanian Green Building Council sau daca doriti sa urmariti prezentarile video ale conferintei puteti vizita site-ul evenimentului.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente