Consumul in exces de carne poate cauza cancer

Consumul in exces de carne poate cauza cancer

Expunerea la radiatii si la poluanti, precum si consumul alimentelor cu aditivi ori contaminate cu substante continute de ambalajele din plastic favorizeaza aparitia tumorilor maligne. Mostenirea genetica are o contributie de circa 20% in aparitia celor mai multe tipuri de cancer. Decisiv in declansarea acestor boli este deci stilul nostru de viata si mediul in care traim.

Alterarea codului genetic se poate produce oricand pe parcursul vietii, factorii responsabili pentru mutatiile genetice cancerigene fiind toate tipurile de poluanti: cei din atmosfera, prezenti in aerul pe care il respiram si care pot duce la cancer pulmonar, cei din mancare, ce actioneaza negativ asupra sistemului endocrin si cei din cosmetice, suspectati pentru mai multe tipuri de afectiuni maligne.

Radiatiile ultraviolete modifica adn-ul

Razele ultraviolete ale soarelui pot deveni factori declansatori ai cancerului, deoarece pot altera codul genetic. Cele mai expuse persoane sunt cele cu alunite, persoanele cu tenul alb si cele cu parul roscat. Statistic, jumatate din cazurile de melanom sunt produse de expunerea necontrolata la soare. De doi ani, pe lista factorilor dovediti a fi cancerigeni a fost inclus si solarul.

Totusi, aproape orice tip de cancer de piele poate fi prevenit. Iar cea mai simpla metoda este excluderea totala a solarului, evitarea expunerii indelungate la razele solare si folosirea cremelor cu factor ridicat de protectie. Cremele fotoprotectoare trebuie aplicate vara, de cate ori iesim din casa, in intervalul orar ­10.00-16.00 si, obligatoriu, atunci cand mergem la plaja.

Razele X se cumuleaza in organism

Efectuarea frecventa a investigatiilor imagistice, precum radiografiile si tomografiile, creste riscul de cancer. De aceea, sunt indicate doar in caz de stricta necesitate si numai la recomandarea medicului. Din categoria investigatiilor iradiante fac parte si mamografiile.  „Cel mai mare risc al expunerii la raze X il reprezinta efectul mutagen, adica aparitia cancerului”, precizeaza specialistul in radiologie interventionala Rares Nechifor de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Potrivit medicului, acest risc creste odata cu doza de radiatii si cu frecventa expunerilor, dar nu exista o limita inferioara de siguranta documentata stiintific. „Recomandarea de a face o radiografie sau un CT la minimum 6 luni de la ultima investigatie nu reduce pericolele, fiindca radiatiile se cumuleaza in corp, dar reprezinta un compromis intre beneficiu si risc”, mai spune specialistul Rares Nechifor.

Si electrocasnicele ne iradiaza

Orice tip de dispozitiv electric emite unde electromagnetice cu potential cancerigen atunci cand se afla in priza. De altfel, OMS incadreaza campul electromagnetic in categoria 2B, cea a factorilor posibil cancerigeni (exista putine studii care sa confirme efectul cancerigen). Este vorba despre aparate precum cuptorul cu microunde, radioul, televizorul sau laptopul. Orice persoana este expusa intr-o mai mica sau mai mare masura actiunii acestui camp de radiofrecventa, riscul crescand pe masura ce expunerea se face mai des.

„Campul electromagnetic poate interfera cu procesul de diviziune celulara, afectand transcriptia ADN-ului si crescand riscul aparitiei unor defecte genetice”, spune Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.

Recent, reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au clasificat si telefoanele mobile in categoria factorilor cu risc posibil de aparitie a cancerului, mai exact, a tumorilor cerebrale. Dar si stalpii de inalta tensiune si antenele de telefonie mobila sunt periculoase pentru sanatate.

„Recomandarile expertilor sunt ca aceste antene sa nu se afle la o distanta mai mica de 100 m de cladirile rezidentiale, iar in privinta undelor electromagnetice emise de liniile de inalta tensiune exista reglementari stricte care urmaresc reducerea expunerii”, mai spune dr. Radu Braga.

Fumatul si alcoolul ucid in timp

Potrivit specialistilor, nicotina, drogul care tine fumatorul dependent, este substanta cel mai putin cancerigena dintre cele care se gasesc in fumul de tigara. „In tigari se gasesc 64 de substante (precum benzen, formaldehida, cianuri, DDT, poloniu sau cadmiu) care permit generarea de mutatii la nivel celular, ce favorizeaza aparitia tumorilor la nivelul plamanului”, spune prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Pe de alta parte, consumul excesiv de alcool poate duce in timp la aparitia cirozei hepatice, a cancerului pancreatic, dar si a celui oral, mai ales daca abuzul de alcool este asociat cu fumatul.

„Recomandarea de a face o radiografie sau un CT la minimum 6 luni de la ultima investigatie reprezinta un compromis intre beneficiu si risc.”
Dr. Rares Nechifor
specialist in radiologie interventionala

Si copiii sunt la risc

Cancerele care apar la copii sunt considerate, in mare parte, de origine genetica. Dar exista si cercetari care sustin ca unele tipuri de cancer la copii pot fi prevenite prin masuri care tin de stilul de viata. Este vorba, in primul rand, de limitarea expunerii gravidelor la factorii oncogeni cunoscuti. Infectiile gravidei si cele fetale, medicamentele luate in timpul sarcinii, expunerea la substante toxice cum sunt pesticidele, solventii si chimicalele folosite pentru curatenia in casa, precum si obiceiurile nocive ale mamei (consumul de alcool, fumatul si alimentatia nesanatoasa) sunt factori care pot creste riscul de cancer al copiilor si, implicit, al viitorilor adulti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *