Continental Timisoara, liber la poluare

Fabrica de anvelope nu are autorizatie de mediu de doi ani, iar autoritatile din domeniu vor anunta abia saptamana viitoare ce masuri vor lua.

Continental Automotive Products Timisoara functioneaza de doi ani de zile fara autorizatie de mediu, iar astazi expira termenul la care conducerea companiei trebuie sa prezinte autoritatilor masuratorile privind poluarea aerului din jurul fabricii. In functie de rezultate, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Timisoara va decide, saptamana viitoare, daca da sau nu autorizatia de mediu.

„Cerul e uneori negru”

De altfel, peste 300 de persoane care locuiesc in imediata apropiere a fabricii au facut o serie de reclamatii in care sustin ca nu-si pot aerisi locuintele si nu indraznesc sa-si lase copiii afara la joaca din cauza mirosului insuportabil.

„Suntem disperati, aerul din jurul fabricii nu se poate respira, iar cerul e uneori negru din aceeasi cauza”, povesteste Adrian Stoica, care locuieste in apropiere de Continental AP.

Si vecinii lui se plang ca mirosul vine dinspre cosurile de evacuare, mai ales noaptea si in timpul weekendului, cand exista sansa ca autoritatile sa nu sesizeze poluarea atmosferica. „Sunt batrani care au ajuns la spital pentru ca li s-a facut rau in casa din cauza noxelor evacuate de Continental”, spune revoltat Nicu Vlad, presedintele Consiliului Seniorilor din Timisoara.

Avram Jivan, un apicultor care locuieste in apropierea fabricii de anvelope, povesteste ca e prima data cand i-au murit albinele. „Cresc albine de 60 de ani, iar anul acesta, din cauza mirosului toxic, au inceput sa-mi moara. Din 21 de stupi am mai ramas cu 13, in doar doua luni”, sustine barbatul.

Sanctiuni de la Garda de Mediu

Zilnic, la Continental se produc 41.000 de cauciucuri, iar din 10 martie 2006 unitatea nu are autorizatie de mediu. „Fabrica ar fi trebuit inchisa pana ar fi obtinut o noua autorizatie. Noi i-am sanctionat si ne judecam pentru asta. Niciun agent economic care necesita autorizatie de mediu nu poate functiona in Romania fara sa o detina”, sustine Marian Eperies, seful Garzii de Mediu.

De cealalta parte, reprezentantii companiei spun ca in martie 2005 au obtinut o autorizatie de mediu cu valabilitate de cinci ani, cu obligatia reavizarii anuale. „Pentru ca in 2006 am depus documentatia pentru vizarea anuala cu 4 zile intarziere, agentia de mediu a solicitat refacerea ei si, implicit, noi masuratori.

In Romania nu exista nicio firma specializata care sa poata efectua aceste studii, asa ca ne-am adresat unei companii independente in Salzburg, Austria”, afirma Ildiko Kovacs, PR al companiei Continental. Rezultatele masura- torilor efectuate la inceputul lunii martie de catre austrieci trebuie sa ajunga astazi la agentia de mediu.

„Asteptam rezultatele, pe care le vom analiza cu atentie, mai ales ca le-am solicitat si alte masuratori. Probabil ca intr-o saptamana vom putea spune daca emitem sau nu autorizatia de mediu”, explica Adina Horablaga, directoarea APM Timis.

REACTIE

„Putem infiinta un telverde”

Autoritatile locale timisorene sustin ca nu pot lua nicio masura impotriva companiei Continental, desi in zona respectiva sunt construite mai multe blocuri de locuinte. „Vom organiza la un moment dat o dezbatere si vom vedea daca putem transforma zona intr-una rezidentiala. Daca reusim, fabrica ar trebui relocata. Dar asta necesita timp, depinde si de concluziile agentiei de mediu. Acum putem infiinta un telverde la care riveranii sa anunte primaria ori de cate ori simt mirosul deranjant”, spune Vasile Ciupa, seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara.

Adrian Stoica, localnic: „”Suntem disperati, aerul din jurul fabricii nu se poate respira, iar cerul e uneori negru din aceeasi cauza.”

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente