Contraceptiv masculin hi-tech

In numarul din ianuarie al re-vis-tei New Scientist este descris un contraceptiv destinat bar-batilor, care pare de-cu-pat dintr-un film SF. Pe scurt: un dispozitiv si o tele-co-manda care blocheaza sperma.

Cercetatorii australieni sunt foarte aproape de momentul cand vor pune la punct un implant contraceptiv supravegheat radio. Acest contraceptiv este capabil de a tine sub control fluxul de sperma. Dispozitivul va fi plasat in interiorul canalului prin care sperma ajunge din testicule in penis. Daca acest traseu este blocat, fluxul de sperma este stopat. Sperma revine in circuitul firesc doar daca este deblocata calea de acces. Im-plan-tul se bazeaza pe un dispozitiv care se contracta si se dilata, deschi-zand sau inchizand astfel o valva. Pen-tru a evita deschiderile accidentele, fiecare valva este prevazuta cu o telecomanda unica, bazata pe un principiu asemanator telecomenzii pe care o folosim pentru blocarea usilor autoturismului.

Pe langa faptul ca barbatul are posibilitatea de a decide cand vrea sa devina tata, acest implant ii mai ofera un avantaj. Implantul nu presupune o interventie chirurgicala, pentru ca el poate fi fixat cu ajutorul unei-šseringi hipodermice.

Exista insa si un pericol care nu poate fi ignorat. Modul de folosire a dispozitivului arata ca teoretic sunt posibile „accidente”, care sa se finali-zeze cu sterilizarea barba-tului.-šDar deo-cam-data, implantul este inca in faza testarilor de laborator.-š

EI SI ELE. Femeile beneficiaza de numeroase optiuni contraceptive. In schimb, barbatii au foarte putine: prezervativul si vasectomia. Steri-lizarea definitiva sau va-sectomia este o operatie care con-sta in sectio-narea unei por-tiuni din canalul de-ferent, care face le-gatura dintre testicule si ve-zicula se-minala, trecand prin scrot. Unii barbati apeleaza la vasectomie fara insa a fi chibzuit consecintele. Si la scurt timp regreta ce au facut. Dar e prea tar–ziu. De-oarece vasectomia este o procedu-ra chirurgicala intr-un fel irever-si-bila. Conf. dr Da-niel Popescu ia cu ti-tlul de in-ventar im-plan-tul aflat in vi-zorul cerceta-to-rilor austra-lieni. Fie si pentru ca fi-nalul poate fi drama-tic: sterilizarea. In cazul in care un bar-bat se hota-raste pentru vasectomie, el mai are o sansa: sa-si stocheze material genetic intr-o ban-ca de sperma. Dar in cazul unei sterilizari ca urmare a unei de-fectiuni la acest implant, dezno-da-mantul e trist. Bar-batul nu mai are nici o san-sa.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *