Obezitatea e in cap

EUROPA – Anual, 400.000 de copii supraponderali
Obezitatea ar putea fi consecinta unor tulburari la nivelul creierului. Pofta de mancare nu mai este tinuta sub control si apare obezitatea.

Testele realizate in laborator au indicat ca animalele cu tendinte de obezitate prezentau modificari ale acelor portiuni ale creierului care sunt raspunzatoare de apetit. Cercetatorii americani au descoperit ca aceste modificari se concentrau in hipotalamus, determinand o scadere a reactiei hormonului leptina, care suprima senzatia de foame si regleaza rezervele de grasime ale corpului. Diferentele inregistrate in dezvoltarea neurologica a acestor animale este observabila inca din primele saptamani de viata, subliniaza Sebastien Bouret, cercetator la Universitatea California de Sud, unul dintre co-autorii acestui studiu.

„Rezultatele cercetatorilor arata ca obezitatea poate fi pre-programata in creier inca din primele stadii ale evolutiei sarcinii”, precizeaza Sebastien Bouret. Animalele de laborator folosite in aceasta cercetare ar putea fi un bun exemplu pentru studierea obezitatii la om.

Totusi, cercetatorii recomanda in continuare un stil de viata echilibrat, bazat pe alimentatie sanatoasa si exercitii fizice zilnice pentru a evita depunerea tesutului adipos.

ALARMA.
In acest sens, in Carta Europeana pentru Combaterea Obezitatii se spune ca: „In urmatorii 4-5 ani trebuie sa realizam progrese vizibile, in special in ceea ce priveste copii si adolescentii, in majoritatea statelor semnatare. Aceasta va determina oprirea trendului ascendent al obezitatii pana in 2015, cel tarziu”. Greutatea europenilor a crescut in 2005 fata de 2002 in 11 state membre ale UE. Cea mai mare diferenta se observa in Luxemburg, unde greutatea a crescut cu 2,7 kg, Danemarca, 1,7 kg si Irlanda, 1,6 kg. Unu din cinci copii din Europa este supraponderal, iar anual 400.000 de copii devin supraponderali, au subliniat participantii la Conferinta Ministeriala Europeana pentru Combaterea Obezitatii organizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) la Istanbul, anul trecut.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *