Ministerul Mediului si Padurilor a organizat miercuri, in sala de consiliul al Primariei Bistrita Bargaului, un seminar dedicat reducerii poluarii cu nutrienti a surselor de apa. Evenimentul, derulat in cadrul Campaniei de sensibilizare si constientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, a adus pe Valea Bargaului specialisti.
„Rolul acestor intalniri cu cetatenii este de informare si educare a omului de rand pentru schimbarea obiceiurilor pe care acesta le practica in gospodarie si care au dus la poluarea surselor de apa. Expertii de mediu identifica si transmit fermierilor, agricultorilor, localnicilor si autoritatilor locale cele mai la indemana si simple metode de prevenire a poluarii, de la depozitarea gunoiului de grajd din gospodarie pe platforme betonate, amplasarea latrinelor la distanta de fantani, constructia corecta a fantanilor si protejarea apei, pana la practicarea rotatiei culturilor si a culturilor succesive si masuri de igienizare in cadrul gospodariilor”, explica promotorii acestui proiect.
Preocuparea pentru pastrarea surselor de apa este o prioritate in contextul in care peste 1.900 de localitati din Romania sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. Nitratii sunt periculosi pentru ca apa infestata, odata consumata, scade rezistenta generala a organismului, iar sugarii si copiii pot chiar sa moara. Nitratii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane si infertilitate masculina.
Proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” are ca scop reducerea poluarii apei si solului cu nutrienti prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si informarea publicului pentru pastrarea surselor de apa curate. Investititiile se deruleaza in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. Campania de promovare a Proiectului urmareste constientizarea oamenilor la riscul poluarii cu nitrati si responsabilizarea acestora pentru depozitarea deseurilor animale.