La Slatina a fost lansat, marti – 20 noiembrie, un amplu proiect pentru protectia mediului in judetul Olt si in zona limitrofa din Bulgaria. Mai exact, este vorba despre monitorizarea calitatii factorilor de mediu in zona transfrontaliera Olt-Belene care vizeaza, in principal, prevenirea comuna a poluarilor naturale sau tehnologice. Proiectul este finantat din fonduri europene.
Proiectul a fost lansat in cadrul unei conferinte de presa organizata la Casa Casatoriilor de pe Dealul Gradiste din municipiul Slatina. Potrivit organizatorilor, proiectul in cauza prevede monitorizarea deversarilor in retelele de canalizare cu scopul detectarii poluatorilor fizici sau juridici astfel incat sa se poata intervene in timp rapid si sa se previna poluarea prin deversarea de substante periculoase a raului Olt si, mai apoi, a Dunarii.
In cadrul proiectului vor fi achizitionate o serie de echipamente necesare scopului propus: un sistem electronic de monitorizare a apelor uzate deversate in sistemul de canalizare prin instalarea unei retele de senzori in anumite puncte sensibile ale retelei de canalizare. Datorita caracterului mobil al senzorilor mentionati, ei vor putea fi mutati in vederea unei monitorizari eficiente a deversarilor in orice puncte ale reteleor de canalizare considerate vulnerabile.
In paralel se va achizitiona si un autolaborator de analize chimice si un sistem informatic specializat in interpretarea datelor receptionate de la senzori, precum si in comunicarea acestor informatii catre un centru de monitorizare, iar in situatiile de identificare a poluantilor si/sau poluatorilor, catre echipele de interventie si institutiile abilitate in rezolvarea unor astfel de incidente – Agentia pentru Protectia Mediului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Politie.
Sistem de comunicatii hi-tech pentru protectia mediului
Liderul proiectului este Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara de Utilitati Publice pentru Serviciul de Alimentare cu Apa si Canalizare “Oltul”, alaturi de primaria orasului bulgar Belene din regiunea Pleven.
“Aceasta initiativa are ca scop, in mod special, reducerea la maximum a efectelor poluarilor accidentale sau voluntare. Data fiind amplasarea judetului nostrum intr-o zona de frontiera marginita de un fluviu, plus raul Olt, consideram proiectul foarte necesar, iar efectele se vor vedea in timp. Sa nu uitam ca vorbim despre echipamente electronice moderne, iar comunicarea intre senzori de pe retelele de canalizare si centrul de monitorizare, precum si a semnalelor de alarmare in situatii de urgenta, se va efectua cu dispozitive fara fir, in regim satelitar”, a declarat Marius Oprescu, vicepresedinte Consiliul Judetean Olt, prezent la lansarea proiectului ca reprezentant al institutiei ce are calitatea de partener.
La eveniment au fost prezenti reprezentanti ai ISU Olt, Agentia pentru Protectia Mediului Olt, Politia Slatina, Primaria Slatina, Compania de Apa “Oltul” s.a. Valoarea totala a proiectului se ridica la 5,8 milioane euro, bani europeni proveniti prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, din care partea romana va beneficia de 5,4 milioane euro. Proiectul este preconizat a lua sfarsit in iulie 2014. In ultimii patru ani, Consiliul Judetean Olt a atras investitii pentru protectia mediului pe fonduri europene in cuantum de 130 milioane de euro.