Maramuresul rade 5.000 hectare pe iarna pentru lemnul de foc

Maramuresul rade 5.000 hectare pe iarna pentru lemnul de foc

Sute de hectare de padure din judetul Maramures ajung pe foc in fiecare sezon rece. Nu vorbim aici de incendiile de vegetatie uscata, ci despre taierile masive de arbori care devin lemn de foc pe timp de iarna, pentru a-i incalzi pe maramuresenii care utilizeaza sobe.

O evidenta clara este greu de realizat, spun autoritatile, dar cert este faptul ca paduri intregi isi gasesc sfarsitul pe final de an, lasand in urma zone pustii, in care lizierele sunt doar o amintire. in judetul Maramures, doar 34,8% din totalul locuintelor sunt dotate cu incalzire centrala, iar aici vorbim despre termoficare sau centrale termice proprii.

Diferenta de 65,2% primeste iarna in case cu arhaicele sobe. in cauza sunt 126.953 locuinte din Maramures. Procentul celor care folosesc sobele pentru a se incalzi iarna este covarsitor la comune si sate – 88,9%, respectiv 70.219 locuinte. in mediul urban, cifrele sunt, asa cum era de asteptat, mult mai mici. Sobele sunt prezente in doar 49% din locuinte. Cu alte cuvinte, 56.734 din locuintele din orase nu au incalzire prin centrala de apartament (fie ea si pe lemne) sau prin termoficare (centrala de bloc).

Locuitorii din orase dau gazul pe lemne…

Procentul de 49% poate fi explicat foarte simplu prin faptul ca gazul nu a fost introdus in toate cele 13 orase (incluzand cele doua municipii) pe care le are Maramuresul. Vestul judetului sta cel mai bine, distributia de gaze naturale fiind realizata in Seini si Tautii Magheraus (desigur procentul nu este in proportie de 100%). Cel mai bun scor se inregistreaza in resedinta de judet, unde 80,09% din locuinte sunt „dotate” cu centrale de apartament sau primesc incalzire prin calorifere de la centrala de bloc. In Ulmeni, de exemplu, procentul locuintelor dotate „in stil nou” este de doar 14%.

In sudul judetului, vorbim despre incalzire prin gaz la somcuta Mare si Targu Lapus, dar procentul este mic. in plus, in cazul din urma, tot mai multi locuitori au renuntat la gaz, preferand incalzirea cu lemne. incalzirea mixta este valabila si in Baia-Sprie sau Cavnic. in Sighetu Marmatiei, dupa exploziile de iarna trecuta, teama i-a impins pe maramuresenii de pe Tisa sa aleaga din nou… lemnele. Cat despre orasele din estul extrem, Salistea de Sus, Dragomiresti, Viseu de Sus ori Borsa, incalzirea se face preponderent cu lemne.

Zece metri cubi de lemn, incalzirea pe o iarna

Astfel, sfarsitul lunii octombrie – inceputul lunii noiembrie inseamna o adevarata mobilizare de forte pentru maramuresenii care folosesc lemne pentru a se incalzi. Oamenii se aprovizioneaza din timp pentru a nu fi luati prin surprindere de frigul de afara. Stocul e unul consistent, el trebuie sa ajunga intreaga iarna.

„Am cumparat 10 metri cubi de lemn. Am dat pe ei putin peste 10 milioane lei (n.red. – vechi). Din experienta anilor trecuti, cred ca imi vor ajunge linistit pana la primavara. E adevarat, depinde si de locuinta, cate camere are…”, a relatat Angelica N.

„Cam 10-12 metri steri am luat. Cred ca e o achizitie potrivita pentru iarna. Avem centrala pe lemne si cu 10 milioane ne incalzim pe perioada sezonului rece fara niciun fel de problema. Cam asta ar fi media pe o locuinta”, a spus George B.

Autoritatile nu au habar cat se taie din padurile judetului

Evident ca lemnele puse pe foc provin din padurile Maramuresului. Ce suprafata de padure dispare intr-o toamna pentru o iarna calda e greu de spus, explica oficialii. Din totalul de 265.000 hectare de fond forestier din judet, doar 143.600 au ramas in administrarea directiei silvice. Diferenta se afla „in grija” ocoalelor silvice private sau in proprietatea unor persoane private. Potrivit unor evidente realizate de directia silvica la inceputul lui 2013, in Maramures existau 19.973 hectare de padure aflate in proprietatea unor persoane cu care directia nu are contract de furnizare de servicii silvice, cum ar fi paza ori marcajul, care costa intre 50 si 80 lei.

Totusi, din padurile statului sunt exploatati anual aproximativ 400.000 metri cubi de lemn. „Asta ar fi media pe un an, insa anul acesta, din cauza iernii, s-a intarziat exploatarea, asa ca este posibil sa avem o cantitate mai mica. Nu tot lemnul trimis la exploatare ajunge pe foc. Strict pentru incalzire, vorbim despre 50-60.000 metri cubi de lemn. Dar asta e doar de pe padurile statului. Aici nu putem vorbi despre despaduriri masive. Nu acelasi lucru putem spune despre padurile aflate in proprietate privata. Acolo nu detinem niciun control”, a explicat Vasile Cheta, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Maramures.

Paduri intregi sacrificate anual pentru incalzirea maramuresenilor

Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Silvice Maramures, Vasile Cheta, un hectar de padure pus la pamant pentru a-i incalzi pe maramureseni e echivalentul a peste 200 metri cubi de lemn. „Depinde si de specia de arbore si de varsta. insa, daca am aproxima, am putea vorbi de o medie de 250 metri cubi de lemn”, a precizat Vasile Cheta.

Cu alte cuvinte, un hectar de padure defrisat asigura caldura pe timpul sezonului rece pentru 25 familii din Maramures, respectiv 25 locuinte incalzite. tinand seama de faptul ca in judet sunt 126.593 locuinte unde este preferat lemnul, vorbim despre 1.265.930 metri cubi de lemn pus pe foc intr-o iarna. Adica… aproximativ 5.063,72 hectare de padure. Taiate si transformate in jar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *