Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti

Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti

Reducerea poluarii cu nutrienti primeste expertiza internationala

Ministerul Mediului va colabora cu un consultant international in agricultura in cadrul proiectului “Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”

Bucuresti, 20 decembrie 2011: Ministerul Mediului si Padurilor anunta ca, in cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti,” finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, este in  proces de selectie a unui consultant international in agricultura, care va fi responsabil cu dezvoltarea unor planuri complexe de management al nutrientilor la nivel de ferme si la nivel comunal, de gestionare a fertilizantilor, in colaborare cu Unitatea de Management a proiectului, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si autoritatile locale. De asemenea, el va fi responsabil cu identificarea celor mai simple si directe cai de aplicare a prevederilor Codului de bune practici in agricultura, document etalon elaborat pentru controlul poluarii cu nutrienti, prin dezvoltarea unor planuri si programe integrate, a unor practici agricole ecologic viabile si a unor masuri de evaluare si monitorizare prin care se pot atinge obiectivele ce vizeaza, in principal, asigurarea cresterii productiei agricole cu luarea in considerare a conservarii si protejarii resurselor naturale regenerabile.

Totodata, expertul international, impreuna cu specialistii romani, se va preocupa de organizarea unor traininguri, seminarii, la nivel national, in principal in zonele vulnerabile la poluarea cu nutrienti, pentru diseminarea cunostintelor si practicilor prietenoase mediului, a  cailor de reducere a poluarii si degradarii calitatii apelor si solului, de realizare a unei agriculturi eficiente dar in acelasi timp ecologice, de obtinere a unor productii rentabile in deplina siguranta alimentara, in randul specialistilor din agricultura, a fermierilor, a administratiei locale si a tuturor factorilor implicati in  protejarea calitatii vietii, a resurselor naturale a ecosistemelor si a biodiversitatii.

O cerinta importanta a bunelor practici agricole este ca fiecare producator agricol, indiferent de marimea lui,  sa aplice recomandarile privind modul de utilizare  a diferitelor tipuri de ingrasaminte chimice sau (de preferat) organice si sa cunoasca foarte bine conditiile de aplicare ale acestora, pentru optimizarea raportului intre costurile suportate pentru ingrasaminte si valoarea productiei obtinute, in conditii de protectie a mediului.

Gunoiul de grajd reprezinta o sursa importanta de nutrienti si prin utilizarea lui poate aduce un aport important la fertilizarea terenurilor agricole, cu efecte benefice asupra protectiei mediului. In acest sens, solul pe care este aplicat gunoiul de grajd necesita o cantitate redusa de fertilizatoare chimice. Totusi, aplicarea in exces a gunoiului de grajd pe terenuri agricole, fara respectarea unui set minim de masuri privind depozitarea, transportul, dozarea si aplicarea acestora, intr-un cuvant a unor principii generale de fertilizare rationala, poate reprezenta un real pericol in ceea ce priveste contaminarea apelor si a solului.

Asadar, in vederea unui management eficient al reducerii poluarii cu nutrienti, pana la finalul contractului, consultantul agricol, expert international, urmeaza sa ofere consultanta de specialitate in vederea elaborarii unui plan de management al nutrientilor la nivel de comuna si la nivel de ferma, a instructiunilor pentru implementarea acestui plan de management al nutrientilor de catre persoanele responsabile, a instructiunilor pentru monitorizarea implementarii planurilor de management al nutrientilor si pentru sistemul de raportare, intr-o varianta simplificata si accesibila a Codului de bune  Practici pentru managementul nutrientilor.

Consultantul isi va indeplini sarcinile timp de 6 saptamani, de doua ori pe an, incepand cu momentul semnarii contractului, in perioada 10 aprilie 2012- 20 septembrie 2012.

  1. MINISTERUL MEDIULUI SI PĂDURILOR

UNITATEA DE MANAGEMENT AL PROIECTULUI

“CONTROLUL INTEGRAT AL POLUĂRII CU NUTRIENTI”

INFORMATII SUPLIMENTARE despre Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti

Romania a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si un Ajutor financiar nerambursabil de la Facilitatea Globala de Mediu pentru a sprijini implementarea Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (Proiectul) in localitatile selectate ca vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nutrienti (ZVN).

Valoarea proiectului, care va fi implementat pe o perioada de 5 ani, este de 60,04 mil euro. Sursele de finantare sunt: imprumut Banca Mondiala – 50 mil. euro, donatie Facilitatea Globala de Mediu (GEF)-  aprox. 4,01 mil euro, contributii Consilii Judetene- 1,40 mil. euro, contributii Consilii Locale: 3,63 mil. euro, contributie ANAR (Administratia Nationala Apele Romane) – 1 mil. euro.

 

Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin: (a) reducerea evacuarilor de nutrienti in corpurile de apa, (b) promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional, si (c) sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale.  Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a evacuarilor de nutrienti in apele ce se varsa in Dunare si Marea Neagra, printr-un management integrat al solului si apelor.

Proiectul contine urmatoarele patru componente care vor fi implementate pe parcursul a cinci ani: (i) Investitii la nivel de comuna in aproximativ 69 zone vulnerabile la poluarea cu nitrati (ZVN); (ii) Sprijin pentru consolidarea institutionala si dezvoltarea capacitatii; (iii) Strategie de informare publica si replicare a interventiilor proiectului; si (iv) Managementul proiectului.

Rapoartele Romaniei catre Comisia Europeana referitor la implementarea Directivei Nitratilor, sunt bazate pe monitorizarea concentratiei de nitrati din apele subterane si de suprafata efectuata de Administratia Nationala „Apele Romane”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *