Rosia Montana: Efectul reglator. Pietre in geam

Efectul reglator. Pietre in geam

Pe 30 noiembrie compania miniera americana Newmont a oprit constructia unei mine de aur in nordul Peru-ului dupa zile de proteste in care au fost raniti 10 oameni. Protestatarii de la Moscova cer anularea alegerilor la care nici nu s-a pus problema sa nu triumfe partidul lui Putin. Romania este astazi intre Peru si Rusia, cu un proiect minier in conditii de exploatare coloniala la Rosia Montana (cu Newmont printre investitori) si un guvern care incearca sa instituie o dictatura de vara prin comasarea alegerilor.

Doctoriile FMI au fost servite in ultimii ani ca politici de austeritate in baza unor considerente macroeconomice pe care populatia se presupune ca nu putea sa le inteleaga- romanii erau tampiti daca nu aplicau masurile de austeritate, spunea Vass, consiliera lui Boc. Sub pavaza masurilor de austeritate, guvernul hulit care isi stie soarta la urmatoarele alegeri isi permite acum sa ceara prelungirea mandatului alesilor locali.

Rosia Montana si alegerile nu au nimic de a face cu austeritatea. Daca isi vor permite sa avanseze proiectul minier sub forma actuala si sa amane alegerile, guvernantii vor iesi din sfera austeritatii si vor intra in conga dictaturilor sudamericane. Asumarea raspunderii pentru comasarea alegerilor intr-un Parlament incropit din minoritati si traseisti politici este deja un exercitiu ridicol.

In consecinta guvernul actual trebuie sa informeze Comisia Europeana si FMI ca se pregateste de doua manevre sud-americane riscante: o dictatura de vara si un proiect El Dorado, si ca va trebui sa infrunte violente si pietre in geam nu in numele austeritatii, ci in contul lacomiei personale. Romania va parasi un pic scena europeana si isi va lua locul in stirile internationale intre Peru si Rusia, cu proteste impotriva unor exploatari miniere si pentru alegeri libere si la termen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *