Deputatii europeni au solicitat Uniunii Europene si partenerilor sai internationali mai multe investitii cu scopul de a proteja speciile de plante si animale, intr-o rezolutie adoptata joi. Solicitarea lor precede o conferinta majora ONU, care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie in Nagoya, Japonia.
Rezolutia, adoptata cu 505 de voturi pentru, 22 impotriva si 41 de abtineri, recomanda obiectivele strategice ale UE la conventia pentru diversitatea biologica, ce se va desfasura in Nagoya intre 18-29 octombrie. Acest eveniment, in contextul anului ONU al biodiversitatii, are ca scop deciderea obiectivelor strategice pentru anul 2020, si crearea unei „viziuni” pentru 2050.
Jo LEINEN (S&D, DE), presedintele Comisiei de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, a spus ca „Vom musca mana care ne hraneste daca nu vom opri pierderea biodiversitatii. UE trebuie sa conduca lupta pentru protejarea diversitatii biologice la conferinta ONU din Nagoya.”
Investitia in biodiversitate
Deputatii sunt „extrem de preocupati de faptul ca obiectivele pentru 2010 cu privire la reducerea pierderii biodiversitatii globale, si stoparea pierderii biodiversitatii in UE, nu au fost atinse”. Ei au cerut atat Comisiei cat si statelor membre sa isi asume un rol de lider, prin anuntarea angajamentelor financiare inainte de inceperea reuniunii de la Nagoya.
Finantarea globala pentru biodiversitate trebuie sa „creasca dramatic,” au spus deputatii europeni. Aceste investitii sunt necesare, tinand cont de faptul ca scaderea nivelului de bunastare ca urmare a pierderii biodiversitatii se traduce in prezent prin pierderea a aproximativ 50 de miliarde EUR anual – o suma ce va creste considerabil in viitor, conform unui studiu citat in rezolutie.
Schimbarile climatice si tarile in curs de dezvoltare
Deputatii europeni recunosc ca biodiversitatea si schimbarile climatice prezinta provocari comune, cum ar fi protectia padurilor, tarile in curs de dezvoltare fiind in mod special vulnerabile. De aceea, deputatii europeni vor sa se asigure ca cetatenii acestor tari vor fi compensati pentru munca lor de conservare si protejati impotriva efectelor adverse create de diminuarea numarului de specii.
Obiective strategice si obiective principale pentru 2020
Obiectivele pentru anul 2020, sugerate in rezolutie, includ:
- eliminarea subventiilor daunatoare biodiversitatii
- o despadurire neta egala cu zero
- eliminarea practicilor de pescuit destructive
- protejarea a cel putin 20% din zonele de uscat, de apa dulce si marine
- impiedicarea disparitiei speciilor pe cale de disparitie.
Mai multe informatii
Rezolutia Parlamentului European din 21.10.2010 referitoare la punerea in aplicare a legislatiei comunitare privind conservarea biodiversitatii
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2010-0325+0+DOC+XML+V0//RO