CONVENTIONAL vs. ECOLOGIC – Doar 17 agricultori maramureseni si-au inscris fermele in procedura de conversie la productia ecologica

0
610
Agricultura ecologic?, marea câ?tig?toare a noii Politici Agricole Comune
Agricultura ecologică, marea câștigătoare a noii Politici Agricole Comune
CONVENTIONAL vs. ECOLOGIC – Doar 17 agricultori maramureseni si-au inscris fermele in procedura de conversie la productia ecologica

Dupa ce a constat efectele negative ale aplicarii metodelor de agricultura conventionala, cauzate de utilizarea pesticidelor si a ingrasamintelor chimice, Comisia Europeana a decis sa acorde sprijin financiar celor care doresc sa produca ecologic. In Maramures, doar 17 agricultori si-au inscris fermele in procedura de conversie la agricultura ecologica, acestia urmand sa primeasca, pana in 30 iunie, sprijinul financiar pentru anul 2010, in valoare de aproximativ 2.000 de euro.

Desi agricultura ecologica a castigat tot mai mult teren pe piata Uniunii Europene, putini fermieri din Maramures se incumeta sa renunte la agricultura conventionala, prin care obtin produse mai ieftine, dar cu munca mai putina si in cantitati mai mari.

“Pentru agricultura ecologica, in perioada de conversie am avut 17 solicitari de la fermieri din sectoare diferite, albine si cresterea animalelor si culturi de camp sau culturi permanante, pomi, in total 17 cereri. Suma, care se va plati pana in 30 iunie, se ridica la 35.000 de euro”, a delarat Florin Urs, director executiv APIA Maramures.

In Uniunea Europeana, perioada de conversie la agricultura ecologica pentru culturile anuale este de doi ani, dupa care fermierii pot sa-si eticheteze produsele cu mentiunea „ecologic”. Acesta este primul an in care se acorda un sprijin financiar pentru agricultura ecologica in perioada de conversie, dar pentru ca nu toti solicitantii au respectat normele prevazute, sumele s-au redistribuit. In Maramures, suma alocata a crescut la o medie de 2.000 de euro.

„S-a alocat o suma la nivel de tara, iar numarul de cereri a fost mai mic si atunci cuantumul initial stabilit pe exploatatie aproape ca s-a dublat”, a subliniat seful APIA Maramures.

Banii pentru agricultura ecologica in perioada de conversie sunt platiti din Fondul European de Garantare Agricola, sumele fiind gestionate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Pana acum, in Maramures sunt inregistrati ca producatori agricoli 17 persoane sau firme, in cea mai mare parte apicultori, niciunul nefiind inregistrat ca exportator de produse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.