Copenhaga baga planeta la control

Summitul pentru combaterea schimbarilor climatice, intre promisiuni si esec summit

Peste 190 sefi de stat si de guvern vor sta, incepand de luni, la aceeasi masa, timp de 11 zile, la summitul consacrat schimbarilor climatice,de la Copenhaga. Pentru majoritatea comentatorilor, aceasta reuniune – considerata drept cea mai importanta intalnire din istorie a mai-marilor lumii pe tema schimbarilor climatice, dupa aceea la care a fost adoptat protocolul de la Kyoto, – nu va fi decat un nou fiasco.

Telul major al reuniunii este acela de a se ajunge la un compromis mondial pentru semnarea unui nou protocol privind reducerea cu 50% pana in anul 2050 a emisiilor de gaze cu efect de sera. Printre cei care si-au anuntat participarea la summit se numara presedintii francez Nicolas Sarkozy, cel brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, cancelarul german Angela Merkel, premierii britanic Gordon Brown, canadian Stephen Harper, chinez Wen Jiabao, indonezian Susilo Bambang, australian Kevin Rudd, japonez Yukio Hatoyama. Exista insa o schisma majora intre Europa, care se declara dispusa sa reduca aceste emisii, si statele mari, precum SUA, India sau China, care, pana de curand, nu au dorit sau nu au putut sa faca acest lucru.

Desi continua sa impuna anumite conditii, India, una dintre cele mai poluante tari ale planetei, a facut public, la inceputul acestei saptamani, ca intentioneaza sa-si reduca de la 25% la 20% fata de 2005 intensitatea emisiilor de dioxid de carbon. Anuntul a venit dupa ce China si Statele Unite au facut declaratii similare privind lupta impotriva incalzirii globale. Beijingul a mentionat pentru prima data, luna trecuta, un asemenea obiectiv pentru 2020, angajandu-se sa reduca de la 45% la 40% emisiile de gaze cu efect de sera pe unitatea de PIB. Pentru prima data, si Washingtonul este dispus sa faca anumite concesii. Presedintele Barack Obama urmeaza sa prezinte la Copenhaga planul de scadere cu 17% a emisiilor de gaze cu efect de sera in 2020 in raport cu nivelurile din 2005, in timp ce Congresul s-ar putea pronunta asupra acestui proiect la primavara. Ziarul elvetian Le Temps apreciaza insa, intr-un comentariu, ca atat timp cat China si India nu vor aplica o politica energetica durabila, toate eforturile comunitatii internationale vor fi zadarnice. In acest sens, se aminteste faptul ca, in aprilie 2009, China s-a lansat intr-un parteneriat cu gigantul american Westinghouse pentru construirea primului reactor nuclear de generatia a treia. Tara poseda deja 11 reactoare si prevede sa mai construiasca alte 40 in cursul urmatorului deceniu. In anul 2020, China va avea o putere nucleara civila instalata egala cu cea a Frantei, lider mondial in acest domeniu, dar cu o populatie de 20 de ori mai mare, noteaza publicatia.

Reuniunea este o farsa

Un important om de stiinta, director al Institutului Goddard pentru Studii Spatiale din cadrul NASA, a condamnat reuniunea de la Copenhaga, anuntand ca va boicota aceasta reuniune pe care o considera o farsa. James Hansen, printre primii care au avertizat, in urma cu 20 de ani, asupra incalzirii globale, a afirmat, pentru The Times, ca tintele anuntate de unele state privind limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera sunt doar simple promisiuni, care nu vor fi respectate. Nici macar Japonia nu si-a respectat angajamentele asumate prin Protocolul de la Kyoto, a precizat Hansen.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *