Copsa Mica, in afara legii

„Lasati-ne sa ne otravim in continuare, va rugam, mai dati-ne o pasuire, lasati-ne sa ne intoxicam copiii cu bioxid de sulf, cu acid sulfuric, cu plumb, zinc, cadmiu, lasati-ne sa ne ucidem animalele, sa ne distrugem recoltele, va rugam, dati-ne aceasta posibilitate!” Asa putem presupune ca „au negociat” reprezentantii nostri la Comisia Europeana obligatiile Romaniei cu privire la conditiile de mediu de la Copsa Mica, astfel incat zona a ramas si azi cea mai poluata din Europa.

Mai ales in aceste zile de toamna umede si cetoase, cand plafonul de nori este foarte jos, aerul in zona orasului Copsa Mica devine irespirabil, din cauza noxelor evacuate in atmosfera de fabrica de metale neferoase Sometra. In astfel de zile, orasul este pustiu, oamenii se retrag in casele lor. Dar si aici, perfidul bioxid de sulf (SO2), pulberile fine de plumb, zinc si cadmiu patrund oricat de etanse ar fi usile si ferestrele.

„SINDROMUL COPSA MICA”. Studiile efectuate in ultimii ani, dar dosite de autoritati, arata ca starea de sanatate a oamenilor, indeosebi a copiilor din zona, prezinta o serie de caracteristici care au condus la definirea unui „sindrom Copsa Mica”. Acesta se manifesta prin „metaluria si metalemia crescute, anemii, intarzieri de crestere si osificare, dezvoltare staturo-ponderala mai redusa, scaderea dezvoltarii neuropsihice”. De exemplu, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Sanatate Publica din Cluj-Napoca, la copiii din zona valorile plumbemiei si cadmiemiei sunt deosebit de ridicate. Concluziile acestui studiu amplu au indicat ca „3/4 din totalul lotului de copii investigati au valori ale hemoglobinei sub valoarea normala, de 12,9 g/100 ml, iar 68,09% dintre copii au avut valori ale hematocritului sub valoarea normala, de 4,7 ml/mc. Dintre copiii investigati s-a constatat ca la Copsa Mica 78,72% au anemie, proportia ajungand la 88,23% in Axente Sever, comuna invecinata”. Un adevarat genocid. Sunt afectate, de asemenea, animalele, in mod deosebit caii, care mor pe capete, dar si culturile din zona, cu deosebire fructele si legumele.

Citeste articolul integral Copsa Mica, in afara legii in Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *