Coruptia transforma raul Bac intr-o adevarata bomba ecologica

    Coruptia transforma raul Bac intr-o adevarata bomba ecologica
    Coruptia transforma raul Bac intr-o adevarata bomba ecologica

    Odata cu ridicarea temperaturilor, fenomenele de poluare a aerului, solului si a apei iau amploare, ultimele fiind cele mai dese incalcari in orasul Chisinau si imprejurimile acestuia.

    De ani buni, in capitala spalatoriile ilegale au impanzit malul raului Bac. O consecinta periculoasa a acestui fenomen sunt reziduuri din urma spalatului masinilor care se scurg in apele raului, astfel, poluand afluentul.

    Zona din preajma pietei „Calea Basarabiei” este cunoscuta pentru negotul ce are loc de ani intregi chiar si pe marginea drumului. O afacere in acest sens reprezinta si spalatoriile ilegale de pe malul raului Bac. Oamenii isi spala masinile si nu tin cont de legislatia mediului care interzice acest tip de activitate in apropierea apelor.

    Nepasatori si dornici de a face un ban pentru a supravietui, oamenii simpli si-au improvizat cateva caldari pe marginea soselei care dau de inteles soferilor ca aici isi pot spala masinile. La ora mesei, pe traseul unde sunt prestate aceste servicii, am depistat cinci puncte ilegale de spalatorie. Jumatate din ele erau ocupate cu clienti. Ne-am apropiat de o spalatorie improvizata, iar desi era ora mesei, cand ne-au vazut, muncitorii au lasat mancarea la o parte si au inceput sa-si deserveasca clientul.

    Poluarea apelor costa 50 de lei

    Am negociat cu liderul echipei care este pretul serviciilor oferite de acestia. Iar daca la o spalatorie cu acte in regula acest serviciu ar costa in jur de 130 de lei, atunci pe malul raului Bac el costa numai 50 de lei. Echipate cu cizme de cauciuc, haine impermeabile si manusi, femeile au trecut la spalat imediat.

    Echipa care facea ravagii in jurul masinii este compusa din doua femei si doi barbati, care si-au facut treaba in mai putin de 20 de minute. Cu apa pregatita din rau in cateva caldari de plastic, femeile faceau munca mai usoara, iar barbatii – pe cea grea. „Mai adu apa din parau, ca nu ne ajunge”, i-a spus uneia dintre femei liderul echipei. Aceasta a luat doua caldari si s-a facut nevazuta dupa tufarii de pe marginea raului. A venit repede inapoi, ca sa termine treaba in timp, clientul sa ramana multumit si sa se mai intoarca.

    Politia face ravagii, dar in zadar
    Cat am stat de vorba cu interlocutorul meu, a zis ca, daca vreau sa imi mai spal masina, cel mai bine ar fi sa vin dimineata, pana la ora 9.00. „Cam atunci incep sa vina cu controlul, sa vada daca nu cumva spalam masinile fara voie. Iar de la ora 11.00 ne apucam iar de treaba”, ne-a spus omul incruntat. Tot de la acesta am aflat ca, chiar daca vine politia in razie, nu ii amendeaza pe ei, dar tot pe soferi. „Dar mie ce are sa imi faca? Daca sa ne luam dupa lege, eu nu sunt vinovat, ci acei care vin aici cu masinile”, a adaugat acesta.

    In timp ce asteptam sa-mi fie spalata masina, s-a apropiat un alt sofer care astepta sa ii vina randul. „Daca mai doriti sa veniti, suntem aici in fiecare zi de la sase dimineata pana la sase seara”, mi-a spus la plecare. O parte din vina au si soferii care prefera sa vina aici sa-si spele masinile pe bani putini. Lilian Munteanu, seful Directiei Agentie Ecologica Chisinau, ne-a confirmat ca la locul de fata se fac razii zilnic impreuna cu Inspectoratul National de Patrulare. „Noi intocmim cate trei procese verbale pe zi la soferi, iar muncitorii care sunt persoane neidentificate nu pot fi trasi la raspundere. Mai mult ca atat, acestia au un comportament foarte urat fata de noi, aruncand cu apa sau cu alte lucruri”, a spus seful directiei. „Politia este cea care asigura ordinea publica, noi ne-am dori ca acestia sa aiba un post permanent care ar ajuta la anihilarea acestor spalatorii”, a enuntat Lilian Munteanu.
    Starea raului – catastrofala

    Potrivit ecologistilor, starea raului in regiunea Chisinaului este catastrofala. Apa acestuia este poluata in continuare prin deversarea deseurilor de la intreprinderile industriale, benzinarii, spalatorii auto ilegale, a apelor pluviale, iar malurile sunt pline de gunoi. In fiecare an expertii transmit Primariei si Ministerului Mediului propuneri de salvare a raului, dar acestea sunt fara precedent. Expertii propun sa fie introduse amenzi mai mari si o raspundere penala pentru poluarea apelor. In Moldova exista legi, ce prevad amenzi mult prea mici pentru poluarea mediului, insa, din cauza coruptiei, controlul surselor de poluare se incheie doar cu intelegeri neoficiale.
    In anul 2014, pe acest sector, au avut loc peste o suta de razii, in care s-au intocmit 206 procese verbale pentru cei care erau prinsi in flagrant ca polueaza mediul. „Atata timp cat acest fenomen persista, inseamna ca oamenii isi permit sa plateasca amenzile”, a declarat, Iuliana Cantaragiu, expert la Centrul National de Mediu. O rezolvare a problemei consta in marirea amenzilor atat pentru soferi, cat si pentru cei care presteaza servicii de spalatorie ilegala. Referitor la aceasta problema, centrul a trimis scrisori Inspectoratului Ecologic, Ministerul Mediului si autoritatilor locale, in care cer ca amenzile pentru poluare sa fie marite.

    Coruptia cauzeaza poluarea mediului

    In prezent, atat amenzile pentru cei care presteaza servicii de spalatorie ilegala, cat si soferilor sunt unice. Acestea variaza intre 400-1000 de lei, iar daca sunt platite in 72 de ore, se achita doar 50 la suta, iar amenda propriu zisa, este una mica – de 200-400 de lei.

    Mai mult, problemele de mediu nu mai ajung sa fie solutionate din lipsa de finante, iar pana in prezent, nimeni nu a reactionat la propunerile ecologistilor. Iar toate actiunile autoritatilor locale se rezuma la curatarea anuala a malurilor de gunoi.

    Potrivit presedintelui organizatiei teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste, Vladimir Garaba, aceste spalatorii sunt acoperite de organele de forta. „Atat timp cat organele acopera aceste faradelegi, spalatoriile improvizate vor exista. Noi am incercat sa luptam cu acest fenomen, am ajuns chiar la Ministerul Afacerilor Interne, dar am descoperit ca acolo au loc interesele financiare”, a declarat ecologistul. In opinia sa, aceste spalatorii sunt rezultatul saraciei si au devenit cronice pentru societatea noastra.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *