Costanda va construi in Bordei si va negocia cu Videanu preluarea depoului Victoria

Costica Costanda a primit aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), care ii permite sa construiasca pe spatiul verde din Parcul Bordei, fapt dezvaluit de “Gardianul” inca de saptamana trecuta. In sedinta extraordinara de ieri, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, in unanimitate, Planul Urbanistic Zonal care ii da unda verde lui Costanda sa-si ia avize de constructie pe acel teren din parc. La sedinta au fost prezenti 29 de consilieri, existand astfel cvorumul necesar desfasurarii votului. Reprezentantii PNL au boicotat sedinta, iar o parte din consilierii prezenti spun ca au votat impotriva vointei lor.

“Astazi votez obligat de o decizie a instantei, care, daca nu as respecta-o, m-ar transforma in infractor”, si-a argumentat votul consilierul municipal Victor Adar (PC), referindu-se la decizia definitiva si irevocabila a Curtii de Apel care obliga Consiliul sa aprobe PUZ-ul pentru zona Bordei. Cei mai multi consilieri au gasit aceeasi explicatie pentru votul dat ieri. Dupa obtinerea PUZ-ului, Costanda poate cere, acum, autorizatie de constructie. “PUZ-ul nu tine loc de autorizatie de constructie. Retineti! Autorizatia de constructie este emisa de primaria de sector”, a precizat Videanu.

Aprobarea PUZ-ului nu a anulat insa o alta decizie a instantei, si anume despagubirile de peste 17 milioane de euro pe care CGMB trebuie sa i le achite lui Costanda. Ca sa scape de aceste datorii – din cauza carora, potrivit lui Videanu, conturile municipale sunt blocate -, consilierii municipali au propus incheierea unei conventii intre CGMB si Costanda privind un schimb de terenuri. Astfel, in baza conventiei ce urmeaza sa fie incheiata, Costanda renunta la despagubirile de 17 milioane de euro, ramane cu peste cinci mii de metri patrati de teren in Parcul Bordei (pe care poate ridica constructii de cel putin patru etaje), iar pentru diferenta de teren pe care o are in proprietate pe malul lacului Floreasca – adica 28.000 de metri patrati -, primeste o suprafata in echivalent in spatele Guvernului, pe actualul amplasament al Depoului RATB Victoria. “Este o conventie echitabila. Prin aceasta intelegere reusim sa salvam o suprafata verde, importanta pentru oras”, a argumentat primarul general Adriean Videanu necesitatea votului care aproba numirea sa ca negociator cu afaceristul Costanda. Ca si primul proiect, incheierea acestei conventii a fost votata in unanimitate de consilierii municipali PD, PLD, PC si PRM prezenti la sedinta.

Terenul de 3,3 hectare din Parcul Bordei, situat pe malul lacului Floreasca – vizavi de Parcul Herastrau – a devenit proprietatea omului de afaceri Costica Costanda in septembrie 2003, in urma unei dispozitii de primar general pe Legea 10/2001. Costanda a obtinut terenul din Parcul Bordei la schimb pentru alte terenuri pentru care investitorul cumparase de la fostii proprietari dreptul litigios si a castigat procesele de retrocedare. Pentru 18.000 de metri patrati de teren din zona Satului Francez, pe care acesta ii castigase in instanta, Costanda a primit 33.000 de metri patrati de teren in strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor 110-112, sector 1, adica actualul amplasament al Parcului Bordei.

Sursa: Gardianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,159FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente