Agentii economici nu pot exploata tot ce Directia Silvica ofera la licitatii. Suprafata totala a fondului forestier proprietate publica a statului administrat de Directia Silvica Caras-Severin este de 324.552 ha, din care 317.878 ha sunt paduri.
Cota de taiere aprobata de RNP-Romsilva pentru anul 2012 este de 817.000 de metri cubi. „Recoltarea masei lemnoase la nivelul posibilitatii anuale si executarea lucrarilor de regenerare stabilite prin amenajamentele silvice constituie una din principalele masuri de gospodarire rationala si durabila a padurilor, lemnul fiind principala sursa de venituri in structura productiei silvice. Directia silvica a intampinat greutati deosebite privind recoltarea integrala a posibilitatii de masa lemnoasa stabilita prin amenajamentele silvice, datorita agentilor economici care nu au avut capacitatea necesara de exploatare a masei lemnoase pe picior oferite la licitatii, precum si inaccesibilitatii a 20% din suprafata arboretelor exploatabile (fagete seculare). Acestea sunt situate in raza ocoalelor silvice Mehadia, Baile Herculane, Teregova, Berzasca si Nera, astfel ca, in perioada 1990 – 2012, s-a exploatat doar 60%-80% din volumul prevazut a se recolta“, a precizat Stefan Stanescu, directorul DSR Caras-Severin.
Materialul lemnos fasonat, obtinut prin activitatea de exploatare desfasurata in regie proprie si prestari servicii, este valorificat 90% din depozitele finale ale ocoalelor silvice in sortimente industriale, iar restul se valorifica persoanelor fizice in sortimente dimensionale la drum auto forestier. La ora actuala, volumul de bustean livrat la export este de 1.230 mc.