Trei parcuri din Craiova, insumand aproximativ 80 de hectare de spatiu verde, au fost pana acum retrocedate.
Primul si cel mai mare din acestea a fost cel din cartierul Craiovita, retrocedat inca de pe vremea primarului Vasile Bulucea. Mult mai deplansa a fost soarta micului parculet de langa Biserica Madona Dudu, unul dintre cele mai cunoscute monumente arhitectonice ale Craiovei. Retrocedat chiar la inceputul acestui an si scos de pe lista spatiilor verzi, parculetul a fost deja defrisat pe jumatate, in mare graba, mai ales ca pretul unui metru patrat de teren in zona poate ajunge si la 1.000 de euro.
Cu numai doua saptamani inainte de ordonanta ministrului Korody, consilierii locali au decis ca Parcul Cornitoiu, cel de-al doilea ca marime al orasului, dupa Parcul Romanescu, este zona construibila. Cele 20 de hectare ale parcului fusesera deja castigate in instanta de vechii proprietari, in unele cazuri drepturile succesorale fiind deja amanetate unei firme imobiliare din Bucuresti: SC Longevity Construct SRL.
„Longevity” nu este un nume intamplator: patronul firmei este francezul Marc Gerard Georges Chouraqui, care are 75 de ani, dar a mai fost implicat in defrisarea unei suprafete de 40 ha de padure in Faget, langa Cluj, dar si in preluarea unei suprafete de 5.000 mp de teren avand ca destinatie initiala „baza sportiva” in Bucuresti, pe Strada Zagazului, in zona Lacului Floreasca. In fostul Parc Cornitoiu, francezul detine acum sapte hectare, preluate de la mostenitorul familiei Spirtaru.
In curand, pe locul fostului parc urmeaza sa apara un mall si un cartier rezidential. In urma cu aproape un an, primarului Solomon ii venise ideea de a cesiona 27 de hectare din parc, teren anex hipodromului, pentru constructia unui parc de distractii de tip mall. La insistentele presei, Solomon a renuntat rapid la idee.
Sursa: Jurnalul National