Ordonanta „verde”, care blocheaza constructiile in toate marile orase, a fost pusa la cale de ministrul mediului, Attila Korodi, si de fostul senator democrat Marius Marinescu. In incercarea lor de a salva spatiile verzi din marile orase, cei doi au reusit sa paralizeze dezvoltarea imobiliara. Pe langa ordonanta data deja de executiv, la Parlament exista un proiect legislativ care sustine aceeasi idee.
Ambele acte confunda insa notiunea de spatiu verde, parc sau gradina cu ceea ce apare definit ca „verde” in documentatiile de urbanism ale primariilor si care defineste orice teren. In spatele acestei confuzii s-ar putea ascunde insa un mega-tun imobiliar, pus la cale de oameni de afaceri, impreuna cu cativa reprezentanti ai executivului. Senatorul Marinescu sustine insa ca singura sa intentie in momentul in care a propus acest proiect a fost salvarea spatiului verde care inca mai exista.
Parlamentarul nu stie insa faptul ca planul urbanistic al Capitalei are trecute in verde mai multe platforme betonate, cateva maidane de pe marginea lacurilor si aproape toate zonele de la periferie. Acest lucru i se datoreaza in principal arhitectului-sef al Capitalei, Adrian Bold, care a trecut in verde orice parcela neocupata din oras.
Ordonanta „verde” data luna trecuta de guvern are o sora vitrega care bantuie de ceva vreme prin Parlament. Un proiect legislativ care cuprinde exact aceeasi aberatie si care paralizeaza practic orice activitate de constructie in orase a fost inaintat de mai multa vreme de catre fostul senator PD-ist Marius Marinescu. Proiectul acestuia este unul mult mai scurt, dar care vizeaza exact acelasi lucru. Acesta are un articol unic: „Se interzice emiterea de autorizatii pentru constructiile si amenajarile de orice tip pe spatii verzi, amenajate sau prevazute ca atare in Planul Urbanistic General initial, cu exceptia lucrarilor pentru punerea in valoare a parcurilor si spatiilor verzi si a echipamentelor de agrement”. Cu alte cuvinte orice teren care apare ca „verde” in schitele primariei este sortit sa ramana asa.
Videanu crede ca ordonanta trebuie sa dispara
Primarul Adriean Videanu este unul dintre cei pe care ordonanta „verde” ii incurca cel mai tare. Toate proiectele de dezvoltare a Bucurestiului pentru care s-au redactat deja studii de fezabilitate si lucrarile care au fost incepute vor fi acum blocate. Spre exemplu, plantatiile de pe mijlocul unor bulevarde din Capitala, care trebuiau desfiintate si replantate pe marginea carosabilului, pentru largirea arterelor, nu vor mai putea fi atinse. Acestea apar ca zone verzi in planurile primariei. Nici copacii de pe marginea drumului nu vor mai putea fi taiati, chiar daca dezvoltatorii imobiliari ar fi dispusi sa planteze de doua ori mai multi dupa ce termina o lucrare. „Este o prostie! Cred ca cineva nu a inteles ce face, iar acum vom suporta cu totii consecintele. Aceasta ordonanta trebuie refacuta sau anulata de tot”, ne-a declarat primarul general al Capitalei.
Tunul imobiliar ramane o ipoteza plauzibila
Redactorii „Gardianul” au facut o serie de investigatii cu privire la ce s-ar putea ascunde in spatele acestui act normativ. Este probabil ca o serie de investitori imobiliari, care intentionau sa faca achizitii masive de teren in marile orase, sa fi dorit sa plateasca un pret mult mai mic. Asa a fost emisa ordonanta, care cel putin pe termen scurt va bulversa total preturile terenurilor din mediul urban.
Proprietarii vor vinde mult mai ieftin loturile de teren in momentul in care vor afla ca nu vor mai putea sa construiasca pe ele. Dupa ce un anumit grup de interese va achizitiona suficient teren ieftin, ordonanta ar putea fi anulata, fapt ce-i va avantaja pe noii proprietari. Oricum, chiar daca nu va fi anulata in intervalul imediat urmator, decizia guvernului va fi cu siguranta desfiintata in instanta. Probabil ca punerea in aplicare a ordonantei va isca un val de procese, in care cei care constata ca drepturile lor constitutionale referitoare la proprietate le sunt incalcate vor da statul in judecata. Despagubirile platite pentru acestia ar putea ajunge la sute de milioane de euro.
Maidanul si gropile de gunoi, obiective protejate de Guvern
Ziarul „Gardianul” isi propune demararea unei campanii de identificare a terenurile din toate marile orase, care figureaza la primarii ca fiind zone verzi, dar care in realitate sunt mormane de gunoi, platforme de betoane sau maidane abandonate. Pana in momentul de fata am identificat in Capitala cateva terenuri ce depasesc 10 hectare si care, daca ar ramane in stadiul actual, ar contribui sensibil la imaginea negativa a unei capitale europene. Unul dintre acestea este maidanul din zona Vitan, in imediata vecinatate a fostului targ de masini, unde in momentul de fata sunt doar daramaturi si cateva adaposturi ale aurolacilor si boschetarilor bucuresteni. Fara aprobarea unui plan de dezvoltare, acea zona va ramane doar un paradis al acestor amarasteni.
Sursa: Gardianul