Creste nivelul gazelor cu efect de sera!

Cercetatorii norvegieni atrag atentia ca masurile impotriva poluarii intarzie.

Nivelul gazelor cu efect de sera a crescut considerabil din cauza dezvoltarii in-dus-triei din Asia, sustin mai multi cercetatori nor-vegieni, citati de Reuters.

Masuratorile din ianuarie 2008 indica valori ale dio-xidului de carbon mult mai mari decat cele de la finele lui 2007, ceea ce releva un ritm de crestere record.

Dupa vizita facuta la o statie de cercetare din Troll, Antarctica, cercetatorul norvegian Kim Holmen a facut publice ultimele date ale studiilor sale tragand semnale de alarma ferme catre Asia. „Nivelul inregistrat in ianuarie este mult mai mare decat cel de la sfarsitul anului trecut”, sustine Kim Holmen, director al Norwegian Polar Institute.

„Asta demonstreaza un ritm nemaiintalnit de crestere a acestor gaze”, a mai spus cercetatorul norvegian. Holmen a precizat ca masuratorile facute la statia situata la cea mai mare altitudine din zona antarctica au indicat valori ale dioxidului de carbon, principalul gaz cu efect de sera, de 394 de parti/milion, mai mult cu 1,5 parti/milion decat valorile-record de pana acum.

China si India, principalele vinovate

Nivelul carbonului atinge, de obicei, valorile cele mai mari inainte de instalarea primaverii in emisfera nordica, unde sunt concentrate cele mai multe industrii ale lumii. Holmen a adaugat ca, din acest motiv, n-ar fi de mirare ca pe parcursul lui 2008 nivelul bioxidului de carbon sa creasca in continuare, fata de cel actual.

Cercetatorul considera ca dezvoltarea economica din Asia este principalul factor al acestei cresteri, China si India fiind principalele responsabile. „Majoritatea intreprinzatorilor doresc sa cumpere mana de lucru ieftina si sa foloseasca tehnologii in care sa nu investeasca prea mult. Asta a dus la cresterea gazelor cu efect de sera si la neputinta oceanelor de a diminua efectele acestei cresteri”.

Nivel ascendent pana in 2015

In acest sens, si U. N. Climate Panel, care a impartit anul trecut Nobelul pentru Pace cu Al Gore, sustine ca pana in 2015, in conditiile actuale, gazele cu efect de sera vor creste puternic, generand alternante bruste intre perioadele secetoase si inundatii. Expertii considera ca activitatile umane sunt in proportie de 90% „vinovate” pentru incalzirea globala.

China elibereaza in acest moment 28% din emisiile globale, in timp ce Africa de Sud nici macar 10%. Cercetatorii norvegieni mai spun ca un pericol la fel de mare ar fi poluarea cu mercur, care afecteaza tot mai mult Antarctica, chiar daca acest continent de gheata este la mare departare de cele mai multe centre industriale. Mercurul devine un poluant al Oceanului Planetar care nu trebuie neglijat, au subliniat oamenii de stiinta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *