Comisarul a uitat unde lucreaza si se ascunde in spatele unei autorizatii.

Marin Costache, comisarul-sef al Garzii de Mediu din judetul Dolj isi ridica un complex expozitional pe unul dintre spatiile verzi aflate in cartierul Lapus, din Craiova. Lucrarile sunt executate de firma Titan Construct SRL si au inceput anul trecut in noiembrie.

Marin Costache este acuzat de presa locala ca a abuzat de functia pe care o detine, obtinand autorizatia de constructie la numai doua zile dupa ce guvernul aprobase ordonanta de urgenta din 17 octombrie 2007 prin care s-au interzis constructiile pe spatiile verzi si cu trei zile inainte ca aceasta lege sa fie publicata in “Monitorul Oficial”.

Spatiile verzi au capatat, anul trecut, privilegiul prin Ordonanta de Urgenta nr. 114 din 2007 de a nu mai fi intoarse pe dos de excavatoare si invadate de cladiri cu destinatii comerciale. Craiovenii se plang insa ca tocmai cei care ar trebui sa protejeze mediul si sa vegheze la aplicarea legii o incalca.

Publicatia “Editia speciala de Oltenia” din Craiova aduce in fata opiniei publice cazul lui Marin Costache. Acesta, impreuna cu sotia sa, Mihaela Costache, are un SRL care se ocupa cu comertul de mobilier. Pentru extinderea afacerii, cei doi soti s-au hotarat anul trecut, in primavara, sa achizitioneze un teren in vederea construirii unui showroom.

Terenul a fost cumparat cu suma de 180.000 de euro de la un localnic si se afla la intrarea in orasul Craiova. Documentatia pentru planul urbanistic a fost intocmita in martie 2007, iar acordul unic premergator autorizatiei de constructie a fost eliberat in data de 19.10.2007, la doua zile dupa ordonanta.

Showroomul lui Costache, “lovit de nulitate absoluta”

Ordonanta sustine in primul alineat ca spatiile verzi trebuie protejate, si nu distruse prin transformarea lor in zone construite. Dar cel mai important lucru in cazul Costache il reprezinta faptul ca OUG nr. 114 spune ca orice act juridic sau administrativ, emis ori incheiat ulterior acestui act legislativ, “este lovit de nulitate absoluta”.

In concluzie, nu legalitatea obtinerii terenului si nici eliberarea corecta sau incorecta a avizului de constructie reprezinta “corpul delict” in cazul Costache, ci faptul ca lucrarile la showroomul comisarului din cartierul craiovean Lapus, conform textului de lege, ar trebui inchise.

Contactat telefonic de catre ziarul “Adevarul”, Costache a afirmat ca nu se simte vinovat si ca, la nevoie, isi poate sustine cu probe nevinovatia. “Nu este vorba decat despre o coincidenta de data, legata de aparitia acestei legi.

Sunt indignat ca presa locala a putut sa fie atat de virulenta si a abordat un mod de exprimare care nu-i face cinste”. Despre aspectul moral al faptului ca tocmai comisarul de mediu isi face o constructie pe un spatiu verde, niciun cuvant.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here