Crestere de cesium radioactiv la Fukushima

  0
  603
  Cernobil si Fukushima vor fi supravegheate din spatiu
  Crestere de cesium radioactiv la Fukushima
  Crestere de cesium radioactiv la Fukushima

  Administratorul centralei nucleare avariate de la Fukushima a anuntat marti ca a constatat o multiplicare de 90 de ori in trei zile a nivelului cesiumului radioactiv intr-un put de prelevari situat intre reactoare si mare, relateaza AFP.

  Aceasta noua descoperire alarmanta suscita noi intrebari cu privire la propagarea apei subterane contaminate.

  Potrivit prelevarilor efectuate in 8 iulie, apa subterana intr-un punct situat la circa 25 m de mare continea 9.000 de becquereli cesium 134 intr-un litru si 18.000 becquereli cesium 137, fata de – respectiv – 99 becquereli/l si 210 becquereli/l anterior cu trei zile. Factorul de multiplicare in aceasta scurta perioada de timp este de 91 de ori in primul caz si de 86 in al doilea, potrivit agentiei franceze de presa.
  ‘Nu suntem in masura, pentru moment, sa spunem daca apa contaminata se scurge sau nu in mare’, a declarat Tepco presei.

  Grupul promite, totusi, sa sporeasca controalele si sa ia masuri pentru a impiedica contaminarea in continuare a Oceanului Pacific din vecinatate.
  In 5 iulie, Tepco descoperise deja in acelasi loc un nivel fenomenal al altor elemente radioactive, intre care o cantitate de strontium 90 si alte elemente care emit radiatii beta, de 900.000 becquereli/l. In 8 iulie, nivelul acestor substante era aproape identic, 890.000 becquereli/l, adica de mii de ori peste plafonul admis pentru apa de mare.
  Tepco a explicat ca punctul de prelevare se situeaza acolo pe unde trece o conducta prin care au fost deversate mari cantitati de apa contaminata in luna care a urmat catastrofei nucleare, adica in aprilie 2011. Aceasta insa nu explica totusi cresterea subita a cantitatilor de cesium.
  Centrala Fukushima Daiichi a fost avariata de seismul si de tsunamiul din 11 martie 2011, in nord-estul arhipelagului nipon.

  Combustibilul s-a topit in trei dintre cele sase reactoare ale centralei, numeroase elemente radioactive fiind semnalate ulterior in imprejurimi.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.