Crisul Repede-Ingunoiat

Gunoi menajer, materiale de constructii abandonate, mii de flacoane, ambalaje, zdrente, deseuri de tot felul, tone de gunoi… Peisajul este comun periferiei majoritatii localitatilor si a cursurilor de apa din Bihor. Angajatii Directiei Ape Crisuri au strans numai de pe albia bihoreana a Crisului Repede 24 de camioane de mizerii.

Poluarea mediului, in general, si a apelor, in special, nu mai este de mult doar un simplu subiect. Din pacate acest fenomen este prezent intens in judetul Bihor. Datorita acestui fapt, in decursul acestei luni, Directia Apelor „Crisuri” a intensificat controalele pe linia de igienizare a cursurilor de apa pentru a descuraja depozitarea necontrolata din judet.
Raul Crisul Repede a fost unul dintre sectoarele controlate. In aval de priza de apa, in zona Sinteza, pe malul drept al raului, inspectorii au gasit cantitati semnificative de deseuri. In marea lor majoritate, deseurile provenite din constructii au fost depozitate in albia majora a raului. In urma controlului, inspectorii au ajuns la concluzia ca molozul, rumegusul si deseurile sanitare au fost aduse cu masini de capacitate mare, iar operatiunile s-au desfasurat pe timpul noptii.
Cu ajutorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei si cu suportul Penitenciarului Oradea, in zona respectiva au fost mobilizate peste 20 de persoane si doua masini de interventie care, timp de sase zile, au strans mizeria. La aceasta actiune s-au strans 24 de camioane de deseuri. Gunoiul a fost colectat selectiv si a fost transportat ulterior la groapa de gunoi. In scurt timp alte tone de mizerii au fost deversate pe malurile raului.

Din nefericire, efortul uman si financiar depus de institutii nu a imbunatatit situatia. Dupa o saptamana, pe acelasi tronson au aparut din nou deseuri aduse tot in timpul noptii. „Inconstienta oamenilor care depoziteaza deseuri pe cursurile de apa va fi aspru pedepsita. Vom igieniza din nou tronsonul, iar la finalizarea actiunii vom face in asa fel, incat zona sa fie atent controlata, astfel incat persoanele care vor sfida legea sa fie identificate si amendate. Opinia publica trebuie sa se convinga de gravitatea situatiei actuale. Masa substantelor poluante deversate in ape si cantitatea deseurilor lasate pe malurile acestora creste cu fiecare zi. Daca nu vom constientiza acest lucru si nu vom actiona impreuna pentru a stopa poluarea, vom pune in pericol viitorul copiilor nostri”, spune Ioan Oprean, directorul Directiei Apelor „Crisuri”.
Conform legislatiei in vigoare, depozitarea in albii sau pe malurile cursurilor de apa a materialelor de orice fel se amendeaza cu sume cuprinse intre 75.000 si 80.000 de lei, pentru persoane juridice, si cu 25.000-30.000 de lei, pentru persoane fizice.
Azi 23.10.2007 (Ioan Drimbau)

Sursa Realitateabihoreana.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *