Criza din Ucraina ar putea afecta pactul antiatomic global – secretarul general ONU Ban Ki-moon

Ban Ki-moon: M?surile de combatere a schimb?rilor climatice pot contribui la prosperitatea economic?
Criza din Ucraina ar putea afecta pactul antiatomic global - secretarul general ONU Ban Ki-moon
Criza din Ucraina ar putea afecta pactul antiatomic global – secretarul general ONU Ban Ki-moon

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a avertizat luni pe liderii internationali ca criza din Ucraina ar putea avea implicatii profunde pentru integritatea unui tratat global proiectat sa previna raspandirea armelor nucleare, relateaza Reuters.

Ucraina a renuntat la arsenalul ei nuclear din epoca sovietica in conformitate cu Memorandumul de la Budapesta din 1994, pe care l-a semnat impreuna cu Marea Britanie, Statele Unite si Rusia. Acesta a oferit garantii suveranitatii Ucrainei in schimbul unui angajament, de atunci indeplinit, ca renunta la armele nucleare.

Rusia, cu toate acestea, a confiscat si anexat regiunea Ucrainei majoritar rusofona Crimeea dupa rasturnarea presedintelui prorus al Ucrainei in februarie, dupa mai multe luni de proteste masive.

Luni, Ucraina a cerut trupelor sale ramase in Crimeea sa paraseasca peninsula dupa ce fortele ruse au invadat una dintre ultimele baze ale Kievului in regiunea Marii Negre.

Comentariile lui Ban sugereaza ingrijorarea ca evenimentele din Ucraina ar putea face unele tari mai reticente sa renunte la orice capacitate de arme nucleare sau ispiti pe altele sa le urmeze, noteaza Reuters.

Adresandu-se unui summit de securitate nucleara la Haga, Ban a declarat ca garantiile de securitate au fost o conditie esentiala pentru aderarea Ucrainei in urma cu doua decenii la Tratatul de Neproliferare Nucleara /NPT/, pactul antinuclear din 1970 al unui numar de 189 de natiuni.

‘Cu toate acestea, credibilitatea asigurarilor date Ucrainei in Memorandumul de la Budapesta din 1994 a fost grav subminata de evenimentele recente’, a remarcat el in fata liderilor din 53 de tari, inclusiv presedintele SUA Barack Obama si ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

‘Implicatiile sunt profunde, atat pentru securitatea regionala cat si integritatea regimului de neproliferare nucleara’, a mai notat Ban. Dar ‘acest lucru nu ar trebui sa serveasca drept scuza pentru a continua proliferarea nucleara, care va creste numai nesiguranta si izolarea’.

Luni la Haga, presedintele american Barack Obama a cautat sa obtina sprijin de la aliatii europeni si China pentru a izola Rusia dupa confiscarea Crimeii.

Saptamana trecuta, Rusia a acuzat statele occidentale ca incalca un angajament de a respecta suveranitatea si independenta politica a Ucrainei in conformitate cu Memorandumul de la Budapesta, spunand ca au ‘incurajat o lovitura de stat’ ce l-a rasturnat pe presedintele Viktor Ianukovici .

Dar ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat ca Rusia este cea care a violat memorandumul asupra asigurarilor de securitate, prin care tarile semnatare s-au angajat de asemenea sa respecte frontierele existente ale Ucrainei.

In discursul sau privind securitatea nucleara si alte probleme, Ban nu a facut referire la nicio parte pe nume. El a spus ca angajamente de dezarmare trebuie onorate si ‘de asemenea oferite garantii de securitate statelor non-nucleare din partea statelor cu arme nucleare’.

El a cerut statelor care iau parte la o conferinta de revizuire a NPT anul viitor ‘sa abordeze interesul legitim al statelor non-nucleare prin oferirea de asigurari de securitate fara echivoc si cu caracter juridic obligatoriu de la statele cu arme nucleare’.

‘Trebuie sa ne asiguram ca armele nucleare sunt considerate de anumite state ca o raspundere si nu un avantaj’, a subliniat Ban Ki-moon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *