Criza loveste piata deseurilor reciclabile

0
780

Ieftinirea petrolului si reducerea productiei de bunuri de consum pe plan mondial duc la faliment firmele de colectare ale materialului reciclabil.
deseuri reciclabile
Preturile de pe piata materialelor reciclabile din carton si din plastic s-au prabusit in ultimele doua luni, blocand tranzactiile si amenintand fragilul sistem de reciclare din Romania.

Principalele cauze ar fi: ieftinirea spectaculoasa a petrolului, care avantajeaza productia de plastic din aceasta materie prima, dar si criza financiara, care a redus semnificativ achizitia de produse de larg consum, implicit de ambalaje. Nu numai la noi e situatie de criza, ci si in restul Europei, insa reciclatorii occidentali au avantajul ca platesc foarte ieftin sau deloc deseurile colectate de la firme si de la populatie.

De la micii colectori de deseuri sau traderi si pana la marile firme de reciclare, toti se resimt de pe urma fenomenului, iar unii au inceput deja sa-si renegocieze drastic contractele cu firmele care le furnizeaza deseurile. Potrivit patronului ROSAL, deputatul Silviu Prigoana, daca la jumatatea anului trecut o tona de carton se vindea cu 240 de lei, in ianuarie pretul a plonjat la 50 de lei, fara ca ieftinirea sa dea vreun impuls vanzarilor.

Munti de deseuri pe stoc

Colectorii si reciclatorii dau din colt in colt, pentru ca au pe stoc sute de tone de deseuri de care se pare ca nu mai are nimeni nevoie. In depozitele firmei de salubrizare Urban din sectorul 6, s-au strans deja 1.500 de tone de carton si alte 120 de tone de folie din plastic.

„Suntem blocati. Din decembrie n-am mai vandut un balot de carton. E grav, pentru ca in aceste conditii Romania nu-si va mai putea indeplini tintele de reciclare impuse de Uniunea Europeana”, explica Alexandru Predoiu, marketing manager al firmei Urban. Compania e nevoita sa renunte la plata deseurilor preluate de la marile lanturi de supermarketuri din Capitala, acestea din urma avand de ales: le dau sau nu gratis spre colectare. Si Marius Magdin, patronul firmei de reciclare Microdes Recycling, spune ca e nevoit sa-si renegocieze contractele si sa plateasca mai putin pe deseurile de carton. „Firmele mari au luat credite pentru utilaje, iar acum au dificultati financiare”, explica el lipsa comenzilor.

Vrancart Adjud si Ecopaper din Zarnesti, doua companii mari de productie de ambalaje, au anuntat deja ca pana in februarie nu mai achizitioneaza carton reciclabil. Potrivit unei reprezentante a Ecopaper, compania duce lipsa de comenzi si are deja stocuri foarte mari.

TENDINTA

Petrolul ieftin omoara plasticul la mana a doua

La plasticul reciclat, preturile au scazut cu 30%-40%, fenomen pus pe seama prabusirii pretului la petrol, care a antrenat ieftinirea materiei prime virgine (plasticul fabricat direct din petrol). Marii consumatori de materiale plastice prefera acum aceasta varianta in locul materialelor reciclate, avand in vedere ca si calitatea produsului finit e mai buna. „Totul tine de pretul barilului de petrol. Scaderea este, in opinia mea, mai mult artificiala decat reala.

Avem totusi semnale de pe piata din Europa si Asia ca pana in mai-iunie lucrurile se vor normaliza”, spune Marius Marinoff, reprezentant al companiei Ivo Group Italia, trader de materiale reciclabile. El arata ca majoritatea clientilor pentru materiale plastice sunt firmele din industria auto, care si-au oprit o parte din productie din cauza crizei si nu mai au nevoie de atata materie prima.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.