Crowd voice – un proiect de monitorizare a protestelor pe glob

Crowd voice - un proiect de monitorizare a protestelor pe glob

Pe fondul actualelor conflicte inregistrate in diferite colturi ale lumii, un grup de voluntari ai Mid East Youth.com a demarat un proiect menit sa monitorizeze „punctele fierbinti” ale planete – Crowd voice (n.r. vocea multimii).

Coordonati de tanara activista din Bahrain Ezra’a Al Shafei, membrii Mid East Youth au reusit sa realizeze in cei cinci ani de existenta a grupului o salutara schimbare a modului in care tinerii din Orientul Mijlociu isi construiesc propria imagine in lume, adoptand o serie de initiative cu un important impact politic si cultural, relateaza La Stampa.

Teme sensibile

Pornind de la Ahwaa.org – un canal de discutii online pe teme de interes pentru comunitatea LGBT (lesbian, gay, bisexual, and transgender) in tari mai putin tolerante, precum cele islamice si continuand cu Israelisforpalestine, dedicat israelienilor „moderati” care critica tratamentul aplicat locuitorilor Fasiei Gaza sau cu Postcards for Iran, al carui obiectiv este de a stigmatiza fundamentalismul ayatollahilor – propunerile acestor tineri vizeaza teme deosebit de sensibile, abordand aspecte trecute pentru multa vreme sub tacere de catre media traditionala islamica.

Printre ultimile proiecte se numara si Mid East Tunes, un portal de muzica medio-orientala care reuneste o mare parte din noile tendinte ale zonei, pornind de la muzica house iordaniana si continuand cu cea punk libaneza.

Crowd Voice se inscrie la randul sau pe lista initiativelor de acest gen, prezentandu-se intr-o lumina mai mult decat promitatoare, avand in vedere aprecierile sosite cu promptitudine din partea presei specializate si nominalizarea pe lista posibililor invingatori ai premiului pe care Google il va acorda pentru „inovatie in domeniul jurnalistic”.

Cum functioneaza

Abordand un look grafic atragator, Crowd Voice permite postarea de stiri si informatii din partea utilizatorilor sub forma de imagini, video sau text, ce pot fi geolocalizate – fiecare sursa de proteste sau conflicte inregistrate la scara internationala este semnalat si individualizat potrivit conventiilor enciclopedice, asemenea unei „sectiuni”.

Punctul sau slab este constituit insa, asa cum se intampla cu multe site-uri ce prezinta continuturi introduse de utilizatori, lipsa unei depline certitudini cu privire la veridicitatea informatiilor, imposibilitatea stabilirii nivelului de credibilitate al sursei.

In lipsa unei echipe care sa asigure controlul evenimentelor in mod direct, pe teren, colectivul de la Crowd Voice se vede silit sa accepte mecanismul aprobarii si validarii continuturilor din partea comunitatii – oricine poate comenta un continut sau se poate exprima cu privire la originea acestuia.

Sistemul nu este nici pe departe perfect, dar chiar si in aceasta faza Crowd Voice a reusit sa dea startul intr-o cursa menita sa utilizeze noile tehnologii pentru declansarea unor importante transformari sociale, subliniaza sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *